Maher Shahin vluchtte van Syrië naar Nederland: “Hier kan ik in veiligheid naar de toekomst kijken”
Zwolle – Maher Shahin (26) groeide op in Aleppo, maar sinds er oorlog uitbrak, is het daar niet meer veilig. Van 2011 tot eind 2024 woedde er in Syrië een burgeroorlog die onderdeel uitmaakte van de Arabische Lente. Maher Shahin vluchtte hiervoor. Eerst naar Saudi-Arabië en later naar Nederland voor veiligheid en om zijn droom om te studeren na te jagen. 8 December viel het regime van Assad, maar de toekomst van Syrië is nog erg onzeker.
Hoe was het toen je aankwam in Nederland?
“Het was moeilijk. Ik kwam eerst in Ter Apel terecht. Het was er overvol en ik moest in een tentje slapen; het was heel erg koud. In Ter Apel voelde ik me onveilig, omdat er veel diefstal en criminaliteit is. Ook is er te weinig eten en is er weinig om je warm te houden. Na een week in Ter Apel te zijn geweest ging ik naar het AZC in Budel in Noord-Brabant.”
Was het in Budel beter dan in Ter Apel?
“Ja, in Budel had ik tenminste een kamer waar ik kon verblijven. Ik heb daar zo’n drie maanden gezeten, voordat ik naar Assen en vervolgens naar Tiel ging.”
Hoe is het leven in een AZC?
“Het is niet eenvoudig. Je hebt namelijk heel weinig vrijheid. Je kan niet naar buiten en het is ook niet mogelijk om een betaalde baan te vinden. In Tiel heb ik mij beziggehouden met het bijspijkeren van mijn Engels. Dat heeft mij wel heel erg geholpen, doordat ik goed Engels spreek, kom ik makkelijker in contact kan komen met anderen. Ik heb in Tiel gezeten, tot mijn tweede gesprek met de IND (immigratie- en naturalisatiedienst, red.).”
Hoe ging dat gesprek?
“In het eerste gesprek wil de IND weten wat je persoonsgegevens zijn en waarom je naar Nederland bent gekomen en dus ook hoe je situatie in je thuisland was. Het tweede gesprek is net iets anders. De IND wil dan graag weten hoe je de toekomst in Nederland voor je ziet. Als ze de reden goed vinden dan krijg je een verblijfsvergunning voor 5 jaar. Ik heb toen ook een verblijfsvergunning gekregen.”
Hoe was je tijd in Syrië voordat de oorlog uitbrak?
“Ik woonde tot mijn 15e of 16e in Syrië. De leeftijd weet ik niet helemaal zeker meer. Daar werd ik opgevoed door mijn grootouders van mijn vaders kant. Mijn ouders waren gescheiden en hadden allebei een nieuwe partner gevonden, vandaar dat ik bij mijn opa en oma woonde. Op een gegeven moment werd het te onveilig in Aleppo. De bommen vielen en er werd geschoten op straat. Ook was er veel honger en waren er weinig levensmiddelen beschikbaar. Mijn derde reden om te vluchten was de dienstplicht. Je moet in Syrië op je achttiende in het leger. De kans dat je daarbij overlijdt is heel groot. Het was een hele angstige tijd, dus ik moest vluchten naar Saudi-Arabië.”
Je bent gevlucht naar Saudi-Arabië, hoe was het leven daar?
“In Saudi-Arabië is het heel lastig om een verblijfsvergunning of identiteit te krijgen als je uit Syrië komt. Daardoor was het voor mij niet mogelijk om daar ook te studeren. Ik vind het onzin dat ik geen identiteitsbewijs kon krijgen in Saudi-Arabië. Ik heb vooral gewerkt in de tijd dat ik daar woonde.”
“Toch was het daar niet zeker, omdat ik geen Saudische identiteit kon krijgen, was ik ook niet beschermd tegen Assads regime, wat betekende dat ze mij zouden kunnen oppakken, omdat ik niet in militaire dienst ben gegaan toen ik achttien werd. Ik zou nooit voor Assad willen vechten. Het leger van Assad is verschrikkelijk. Daarom moest ik naar Nederland komen.”
Vanuit Saudi-Arabië ben je alleen naar Nederland gekomen, was dat lastig?
“Het is soms wel lastig, maar er is niks aan te doen. Sinds ik Syrië twaalf jaar geleden heb verlaten, ben ik het gewend om alleen te wonen. Ik red mij wel in mijn eentje, ondanks dat ik mijn familie soms mis. Daarnaast ben ik een sociale jongen en kan ik met iedereen omgaan. Dat helpt mij heel erg in het maken van nieuwe vriendschappen. Ook heb ik in Nederland weer twee jeugdvrienden uit Syrië ontmoet. We kunnen elkaar heel erg goed helpen.”
Wat gebeurde er na het gesprek met de IND toen je een verblijfsvergunning hebt gekregen?
“Nadat ik een verblijfsvergunning heb gekregen ben ik weer naar een ander AZC gegaan, naar Utrecht Overvecht. Hier heb ik een fijne tijd gehad. Ik heb toen veel vrijwilligerswerk gedaan als Tolk. Omdat ik zowel Arabisch als Engels sprak, kon ik andere vluchtelingen helpen. Daarnaast had ik iets meer geld te besteden waardoor ik ook kon sporten en ik heb ook een cursus coderen gevolgd in mijn tijd bij het AZC in Utrecht Overvecht. Na een paar weken kreeg ik een huis toegewezen in Putten. Ik was erg blij eindelijk mijn eigen plek te hebben.”
Hoe ben je een nieuw leven begonnen toen je eenmaal je eigen plek had?
“Eerst ben ik in gesprek gegaan met de gemeente Putten, over mijn toekomstplannen en ik vertelde ze dat ik graag wilde studeren. Ik ben nu bezig met lessen Nederlands, zodat ik binnenkort c1 niveau beheers. Als dat lukt, dan mag ik naar het hbo, waar ik graag ICT wil studeren.”
Hoe kijk je naar Syrië, nu Assad is afgezet en er geen oorlog meer is?
“De toekomst in Syrië is niet te voorspellen. Maar ik hoop dat de nieuwe president en zijn regering zorgen voor een land waarin iedereen zichzelf kan zijn. Maar dat is wel lastig, omdat er heel veel verschillende religies zijn in Syrië.”
Zou je in dat geval terug willen naar Syrië, of zou je liever in Nederland blijven?
“In Syrië heb ik niks. Geen familie, geen vrienden en geen huis. Ik ben bijna vergeten hoe het er daar uitziet. Ik blijf liever in Nederland. Hier heb ik een toekomst.”
Geef een reactie