In de bloei van mijn leven

Hij studeert in het mooie Breda en is in de bloei van zijn leven. Tom Harms (20) maakte bekend dat hij op jongens valt, maar laat enkele weken na dit bericht weten dat er geen sprake was van een coming out. Hij ziet dat als cliché en wil de grote taboes die hieraan vasthangen vermijden. Verder is de deur voor een leuke vrouw ook nog altijd open en is Tom nog niet van plan om een permanente keuze te maken over zijn seksualiteit: “Ik ben aan het snoepen van twee walletjes, zeggen ze ook wel. Maar dat is ook wel weer het leukste.

Door: Stan op de Weegh

Eerste ervaring

“Vanaf de puberteit denkt iedereen er weleens over na. Je bent aan het groeien, je lichaam ontwikkeld zich en dan vraag je jezelf af: waar val ik op? Het hoort een beetje bij die tijd. Op mijn zeventiende kwam ik er voor het eerst mee in aanraking; toen had ik voor het eerst met een jongen gezoend. Ik was een beetje dronken geweest en deed toen animatiewerk. Dit voelde best wel interessant aan en ik dacht: dit kan het weleens zijn, maar toen heb ik eigenlijk een halfjaar niks meer gedaan.” In dit halfjaar is Tom onder andere verhuisd en lag zijn focus meer op zijn nieuwe studie. Na de verhuizing pakte Tom zijn zoektocht weer op. De technologieën van de 21eeeuw brachten hem namelijk op het platform: Tinder en dat opende een nieuwe deur.

Tinder  

“Ik dacht: fuck it en ben gewoon gaan tinderen. Toen had ik vrij snel mijn eerste tinderdate en ik vond dit echt verschrikkelijk. Het was echt kut en vond dit helemaal niks voor mij.” Op de vraag of Tinder verschrikkelijk was of een date met een jongen, zei hij het volgende: “Beide, beide vond ik helemaal kut. Ik was nog altijd nieuwsgierig en mijn eerste indruk was gewoon helemaal verkeerd, maar dat was wel de eerste indruk die ik had. Hij was een beetje zo’n Insta-model en dat is natuurlijk hartstikke interessant, maar shit in het echt was hij heel erg verwijfd. Ik dacht een beetje stereotyperend: Is elke homo nou zo? Terwijl dat helemaal niet zo is, maar als het allemaal wel zo is, is het niet geschikt voor mij. Dan is het meer een ervaring en kan ik het uitsluiten. Toch bleef het interessant en ging ik voor de tweede keer op date. Ook hier miste ik de klik die ik zocht, maar de interesse bleef en even later vond ik deze klik wel.”

 Vertellen

“Ik heb het echt tegen niemand verteld. Het was mijn eigen ontdekkingsreis en ik wou deze graag zelf ontdekken. Ook vond ik het moeilijk om zelf te accepteren, want er wordt wel gelijk een label op je gelegd. Nu weet ik dat het steeds meer wordt geaccepteerd, maar het blijft voor vele mensen toch een dingetje. Er heerst gewoon een soort van taboe over homo’s in de maatschappij. Ik weet dat mijn vrienden en mijn ouders daar geen moeite mee zouden hebben, maar toch: je weet het niet. Dingen die onwetend zijn kunnen soms best eng zijn en dat durfde ik toen nog niet aan te gaan. Als ik echt een relatie zou krijgen, zou ik het wel vertellen, maar als dit niet het geval is, ga ik het niet doen.”

Niet veel later was er dan eindelijk een lichtpuntje in zijn zoektocht. Tom kreeg namelijk een steeds serieuzer wordende relatie met het broertje van zijn huisgenootje Sophie en voor het eerst voelde hij zich op zijn gemak. Dit leidde dan ook tot zijn openbaring in huis. De eerste die hij het vertelde was natuurlijk zijn huisgenootje Sophie van Roosmalen (23): “Ongeveer een jaar geleden heeft hij het tegen mij verteld. Hij kwam op een avond langs en zei het eigenlijk een beetje tussen neus en lippen door. Later daarna vertelde hij het ook aan de rest. Een paar maanden voordat Tom het tegen mij vertelde, is mijn broertje uit de kast gekomen. Tom is toen naar mij gekomen met het verhaal dat hij een beetje twijfelde en zoekende was naar waar hij op viel. En later werd het duidelijk dat hij met mijn broertje op date was gegaan, dus dat was echt de bevestiging. Vanaf toen was het dus zeker.”

Dat Tom zich zorgen maakte om de reactie van anderen is volgens Sophie logisch, maar had volgens haar natuurlijk niet gehoeven. “Voor mij is Tom een lieve, altijd actieve en supergezellige jongen die altijd bezig is en aan anderen denkt. Dit is voor mij dan ook niet veranderd. Hij is gewoon nog steeds dezelfde Tom.”

Thuis

Inmiddels woont Tom al een tijd in Breda, maar oorspronkelijk komt Tom uit het kleine dorpje Delden in Overijssel. Nu meerdere mensen in zijn huis en uit Breda het nieuws hoorden, was het volgens Tom hoog tijd om de goede vrienden van de thuisbasis ook te informeren. “Ik voelde mij meer op mijn gemak en kon er eindelijk makkelijk over praten.” Het duurde niet lang en Tom nodigde Vince Jansen (20), een van zijn beste vrienden van thuis, uit om naar Breda te komen. “Ik zie Tom als die ene persoon in je vriendengroep die letterlijk iedereen kent en die altijd gezellig is. Ook staat hij altijd open voor nieuwe ervaringen en is hij niet bang om deze aan te grijpen.” Eenmaal in Breda vertelde Tom voor het eerst openlijk over zijn seksualiteit aan iemand van thuis. “Er waren van huis uit een paar vermoedens dat Tom misschien wel homoseksueel was, dus ik had het enigszins wel verwacht. Maar op het moment dat die het zei was ik toch nog wel verbaasd. Je wacht als het ware op de bevestiging, maar het moment zelf is toch een beetje raar, maar het boeit mij eigenlijk vrij weinig. Hij is nog steeds dezelfde persoon in mijn ogen. Het enige verschil is dat hij nu ook jongens date en dat is eigenlijk heel leuk, want dat brengt alleen maar meer mooie verhalen waar we met zijn allen om kunnen lachen. Ik vind het alleen maar mooi eigenlijk.” De sfeer is dan ook zeer gemoedelijk onder Tom zijn vrienden en hij wordt dan ook aangemoedigd. Dit tot groot genoegen van Tom zelf: “Ik had het wel verwacht, maar was ook wel opgelucht. Het voelt echt top!”

Keuzes en toekomst

Als we terugkijken op dit verhaal zien wij een jongen die zich ontwikkeld heeft, geaccepteerd voelt en die met een brede glimlach naar de toekomst kijkt. “Op dit moment heb ik de voorkeur voor een man, maar ik zie mij nu of later ook wel met een vrouw thuiskomen. De deur is voor beide kanten wagenwijd open, dus mocht je iets leuks zien mail naar:……… Haha, nee laten we dat maar niet doen. Weet je, moeite met het vertellen hou je toch. Mijn hulpmiddel, en dat klinkt heel fout, was Tinder, maar dit bood mij de ruimte om te ontdekken. Je hoeft jezelf niet altijd in een hokje te plaatsen, je kan het ook vrij laten. Het is jouw keuze en jouw leven, dus doe wat je wil. Als je het wel wilt vertellen dan vertel je het en anders niet, maar op een gegeven moment is het toch fijn om aan iemand er iets over te vertellen en om je gevoel te delen. Dus lekker gaan tinderen allemaal!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *