POKÉMON KAARTEN NOG ALTIJD RAZEND POPULAIR

De serie Pokémon wordt nog altijd veel bekeken onder de jeugd. De bijbehorende Pokémon kaarten worden daarnaast ook al jarenlang fanatiek gespaard door vooral jonge Pokémon fans. Maar ook veel mensen van volwassen leeftijd bezitten de Pokémon kaarten. Zij zien de kaarten als een mooie herinnering of een goede investering. Zo ook de vrienden Joris Kramer en Denzel van de Sluis. Ze zijn allebei 18 jaar en hebben veel baat bij de kaarten. Beiden met een andere reden.

Door: Jonno Pattipeilohy

Bij het betreden van de kamer van Joris is er eigenlijk niks geks te zien. Geen grote Pikachu poster en de Pokémon kaarten liggen ook niet in elke hoek van kamer. Het lijkt dus alsof de verslaving aan de kaarten wel meevalt. Totdat er een kastje in de kamer van Joris opengaat. ‘’Dit is de kluis’’, lacht Joris. En hij heeft gelijk. Van Pikachu tot Charizard, van de normaalste tot de meest zeldzame Pokémon kaart, Joris heeft ze allemaal. ‘’Het heeft me wel veel tijd gekost om aan al deze kaarten te komen, maar dan heb je ook wat!’’, vertelt Joris trots.

De verslaving aan het sparen van de kaarten begon eigenlijk als een grapje, vertelt Joris. ‘’Als kleine jongen spaar je die kaarten nou eenmaal, dat doet bijna iedereen op die leeftijd. Als je dan een jaar of twaalf bent kijk je niet meer op of om naar die dingen. Bij mij was dat niet anders. Totdat ik samen met een vriend naar een Pokémon kaarten ruildag ging. We gingen daar eigenlijk voor de grap heen, maar toen we daar waren merkte ik al snel dat ik het naar mijn zin had daar. Ik kreeg de ene na de andere zeldzame kaart in mijn handen gedrukt en een week later waren we weer op een ruildag te vinden. Ik noem het zelf altijd een uit de hand gelopen grap.’’

‘’Ik ben het meest trots op deze kaart’’, zegt Joris terwijl hij een legendarische kaart van Dratini laat zien. ‘’Ik heb ook heel wat moeite gedaan om aan die kaart te komen. Deze kaart heb ik bemachtigd op een ruildag in Duitsland.’’ Joris gaat wel vaker naar het buitenland om zijn Pokémon kaarten te ruilen en zo zijn collectie uit te breiden. ‘’Ik ben al onder andere in België, Engeland en Luxemburg geweest. Ik vind het geweldig dat je niet alleen Pokémon kaarten ruilt, maar je maakt ook nieuwe vrienden tijdens de ruildagen.’’


De legendarische Dratini kaart van Joris.

Geld verdienen

Denzel van de Sluis spaart ook Pokémon kaarten. Hij is een goede vriend van Joris en ze gaan vaak samen naar ruildagen. Toch heeft Denzel een ander motief als Joris. ‘’Joris doet het puur omdat hij er lol uithaalt. Ik zie er een gouden handel in’’, zegt Denzel. ‘’Die kaarten zijn meer waard dan je denkt. Al helemaal als je ze een tijdje in bezit hebt. Hoe langer je wacht, hoe meer ze waard worden. Ik heb wel eens een legendarische kaart voor honderd euro verkocht. Dat is toch lekker meegenomen!’’ En Denzel heeft gelijk ook, want de duurste Pokémon kaart ooit ging voor 90.000 euro over de toonbank. ‘’Die had ik ook wel willen hebben!’’, lacht Denzel.

 

‘’HET IS MIJN BIJBAAN GEWORDEN’’

Speciaal voor de twee jongens ga ik met ze mee naar de speelgoedwinkel waar ze de kaarten altijd aanschaffen. Een Pokémon deck (een soort boxje waar meerdere pakjes Pokémon kaarten inzitten) kost 25 euro. Onderweg naar de winkel vertellen de jongens mij over een dealtje die ze onderling hebben afgesproken. ‘’We betalen allebei de helft, dus ongeveer twaalf euro per persoon’’, legt Denzel uit. ‘’De kaarten die Joris nog niet heeft houdt hij gewoon en voegt hij toe aan zijn collectie. Vaak zijn dat maar twee of drie kaarten. De kaarten die hij al wel heeft krijg ik. Zo krijg ik steeds nieuwe kaarten die ik na een tijdje weer door kan verkopen. We doen dit denk ik wel vijf keer per week, dus het is wel een hele investering.’’

Bij binnenkomst van de winkel blijkt dat de vrouw achter de kassa de twee heren al kent. ‘’Die komen hier bijna dagelijks joh’’, lacht de vrouw. Haar naam is Joanne Visser en ze werkt al bijna tien jaar in de speelgoedwinkel. ‘’Eerst snapte ik er niks van. Ik dacht bij mezelf: waarom kopen die jongens zoveel Pokémon kaarten? Dat is toch iets voor jonge kinderen? Inmiddels ken ik hun verhaal en weet ik precies waar ze voor komen als ze de winkel binnenlopen’’

Trend

Visser vertelt dat Denzel en Joris zeker niet de enige zijn die de kaarten tegenwoordig nog kopen. ‘’Vaak zijn het wel wat jongere kinderen, maar Pokémon kaarten lijken gek genoeg nooit uit de mode te raken. Het is meer dan een tijdelijke hype. Als je kijkt naar de afgelopen paar jaar is er volgens mij nog nooit een dalende lijn te zien in de verkoopcijfers van de kaarten.’’

 

‘’IK STOP PAS MET SPAREN ALS IK ALLE POKÉMON KAARTEN IN MIJN BEZIT HEB’’

De jongens zelf zijn ook zeker nog niet van plan om te stoppen met het sparen van de kaarten. ‘’Het is eigenlijk gewoon mijn bijbaantje geworden, dus stoppen zit er voor mij zeker niet in’’, zegt Denzel. ‘’Ik stop pas als ik alle Pokémon kaarten in mijn bezit heb!’’, lacht Joris.

Dat kan nog wel even duren, want vorige week werd bekend dat er een nieuwe collectie Pokémon kaarten op de markt komt. De jongens hebben dus nog genoeg om te sparen in de toekomst!

 

Denzel met zijn Pokémon kaarten die nog niet verkocht zijn.

1 thought on “POKÉMON KAARTEN NOG ALTIJD RAZEND POPULAIR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *