Eline. (Beeld: Privéfoto)

Coronavirus nieuw excuus voor discriminatie Aziaten

Veel Chinezen krijgen narigheid over zich heen vanwege hun Aziatische uiterlijk sinds de uitbraak. Het coronavirus lijkt een rechtvaardiging te zijn voor de discriminerende opmerkingen.

ZWOLLE – Scheldpartijen, een lied over ‘stink-chinezen’ op nationale radio en zelfs een mishandeling. Sinds de uitbraak van het coronavirus is discriminatie tegen Aziaten verergerd. Twee Chinese Nederlanders vertellen hoe ze dit ervaren.

Eva. (Beeld: Privéfoto)

“Ik ben sinds kleins af aan al gediscrimineerd vanwege mij Chinese achtergrond. Het is niet begonnen sinds de uitbraak, maar ik merk wel dat het vaker voorkomt dat mensen mij koppelen met het woord ‘coronavirus’. Bijvoorbeeld op school, ik loop door de gang en ik ben verkouden, dan kuch ik een paar keer en dan nemen mensen direct afstand van mij. Dan hoor ik als ze achter mij lopen dat ze grappen maken dat ik het coronavirus heb en dat ik uit de buurt moet blijven.” Eva (17) vindt het belachelijk hoe sommige mensen zich gedragen. “Mensen weten dat er in Nederland geen coronavirus is gevonden. Ik denk dat de Nederlandse bevolking goed moet weten dat dat ook niet ineens opduikt. Er zijn immers hele strenge controles op.”

Ik hoop dat het wat minder wordt in het vervolg. En zeker voor jonge kinderen, ze moeten zich niet onzeker voelen, maar juist trots zijn op hun achtergrond.

Eline. (Beeld: Privéfoto)

Gelukkig heeft niet elke jongere met een Chinese achtergrond last van opmerkingen over het coronavirus. Eline (18) heeft vanwege haar uiterlijk eerder wel racistische uitingen voorbij horen komen, maar niet specifiek sinds de uitbraak van het virus. Ze ziet het wel online: “Mensen die bijvoorbeeld racistische reacties plaatsen onder nieuws van het virus. Bij NOS Stories verwijderen ze de ergste reacties, dat vind ik een goede zet. Het moet niet normaal gevonden worden dat als er iemand met een Aziatisch uiterlijk in beeld komt er dan meteen racistische reacties worden geplaatst.”

Ze stoort zich aan het zogenaamde carnavalslied van Radio 10: “Ik heb hem geluisterd. Wat een dom lied. Zo’n lied is bedoeld als grapje zeggen ze dan. Maar als je woorden gebruikt als ‘stink-chinezen’ en je denkt dat dit niet kwetsend is voor veel mensen dan ben je in mijn ogen best wel dom.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *