22 januari 2021

Zwarte Pieten tijdens de Sinterklaasintocht in Wolvega van 16 november 2019. Foto © Lenus van den Broek

Nog steeds Zwarte Pieten bij Sinterklaasintocht in Wolvega

De Sinterklaasintocht met Zwarte Pieten in Wolvega van dit jaar trok een paar duizend bezoekers. Ondanks het feit dat er bij de landelijke intocht in Apeldoorn alleen maar Roetveegpieten te vinden waren, liepen er in het Friese Wolvega nog ‘gewoon’ Zwarte Pieten naast Sinterklaas. Volgens Ricardo Los, oud Zwarte Piet, moet dit ook gewoon kunnen: “Er wordt niemand in een kwaad daglicht gezet.”

 

Steeds meer Sinterklaasintochten doen de Zwarte Piet volledig in de ban en gebruiken alleen nog Roetveegpieten. “Ik vind het ook prima als er een paar andere Pieten tussen zitten hoor, zolang het maar niet overdreven wordt,” vertelt Ricardo, die zelf in Colombia geboren is. “Als er echt zoveel mensen een probleem mee hebben zal er wel naar een oplossing gezocht moeten worden.” Volgens Ricardo kunnen verschillende soorten Pieten ook zorgen voor nieuwe verhalen voor de kinderen. “Het opent ook weer een leuke ‘angle’ voor kinderen. Een Stroopwafelpiet voor als je geen pepernoten lust ofzo, is ook wel grappig.”

 

Volgens Ricardo moet de Zwarte Piet dus nog gewoon kunnen, vooral nu de roe er niet meer is. “Ik snap dat de roe als een probleem gezien kan worden, misschien gaan kinderen dan denken dat iedereen met een donkere huidskleur je gaat slaan ofzo als je niet ‘lief’ bent geweest. Maar nu de roe er niet meer is wordt er niemand in een kwaad daglicht gezet. Nu is het een en al lol.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *