22 januari 2021

Nederland toch niet zo tolerant

“Ik ben blij dat wij hier gewoon hand in hand over straat kunnen lopen. Leeuwarden is redelijk tolerant als het om lesbiennes gaat, maar op sommige plaatsen is dat wel anders,” Zegt Myrthe Kroes als ze samen met haar vriendin Lara Kuitwaard over straat loopt. “mensen kijken je soms wel aan, maar dat gebeurt nu eenmaal als ze iets zien wat niet ‘normaal’ is in hun ogen. Maar als je iemand ziet waarvan jij vindt dat diegene er vreemd uitziet, dan kijk je toch ook.” zegt ze lachend.

Niet overal is acceptatie

“Tot mijn achttiende wist ik niet eens dat het een optie was, lesbisch zijn,” Zegt Myrthe een tijdje later en ze zucht. “er werd nooit over gesproken, want het mocht niet volgens de bijbel. Ik ging er vroeger altijd gewoon vanuit dat ik dat ik verliefd moest worden op mannen, want dat was normaal. Maar toen ik buiten de Bible belt kwam, ontdekte ik wie ik echt was.” Zegt ze en ze kijkt naar haar vriendin, Lara Kuitwaard, die naast haar loopt. Ze knikt en houdt haar hand nog wat steviger vast.

“In mijn geboorteplaats mag ik niet zijn wie ik echt ben. Ze zien het als een enorme schande als je op hetzelfde geslacht valt. Als het daar eenmaal naar buiten zou komen, dan zal dat rond gaan als een lopend vuurtje. Ik ben blij dat ik hier gewoon geaccepteerd wordt zoals ik ben, maar ik zou willen dat dat overal gebeurde.”

Mijn moeder weet dat ik op vrouwen val, maar ik mag er niet over praten.

Nederland wordt altijd beschreven als een heel tolerant land als het gaat om homoseksualiteit. Maar als je wat beter rondkijkt, dan zie je dat homohaat in Nederland nog steeds een groot probleem is. Je wordt uitgescholden, je familie accepteert niet wie je bent en in de ergste gevallen kan je in elkaar geslagen worden. Allemaal omdat je verliefd wordt op hetzelfde geslacht.

Cees van Baalen, manager van COC Friesland, meldt hierover het volgende; “Homohaat is nog steeds een groot probleem in Nederland. Zowel direct als indirect wordt er nog steeds veel haat getoond. Als er reclameposters in bushokjes worden opgehangen met een homoseksueel stel erop afgebeeld, dan worden er aanzienlijk meer bushokjes kapot gemaakt. Dat is toch een vorm van indirecte homohaat waar niet veel mensen vanaf weten. Maar als er een extremere vorm van homohaat plaatsvindt, dan wordt dit ook meer verspreidt. Als er bijvoorbeeld een homoseksueel in Groningen in elkaar wordt geslagen, dan was dat vroeger alleen bekend in je eigen buurt. Tegenwoordig weet iedereen het, van Friesland tot Limburg. Door deze verspreiding lijkt het alsof er steeds meer agressie tegen homo’s komt, maar zo worden mensen zich bewuster van het probleem. En hierdoor zal het zich in de toekomst hopelijk verminderen.”

“Mijn moeder weet dat ik op vrouwen val, maar ik mag er niet over praten,” gaat Myrthe verder. “als ik het er niet over heb, lijkt het alsof het niet bestaat. Alsof het iets heel slechts is dat ik op vrouwen val. Maar die gedachte hebben ze natuurlijk wel in de Bible belt. Alles wat in de bijbel staat is waar en wordt daar ook gevolgd. En als lesbienne pas je niet bepaald in dat ideaalbeeld. En dat je niet eens aan je eigen familie kunt vertellen wie je echt bent doet best pijn.”

Het zijn de simpele dingen

“Ik zelf heb nooit veel last gehad van echt haat in mijn omgeving,” gaat Lara verder. “mijn vrienden en familie vingen het heel goed op toen ik uit de kast kwam. Behalve af en toe een opmerking misschien is het altijd heel goed geaccepteerd in mijn omgeving. Maar het zijn de kleine dingetjes die beter zouden kunnen. Ik wil bijvoorbeeld overal gewoon hand in hand kunnen lopen met mijn vriendin of haar gewoon een kus kunnen geven in het openbaar zonder hier veel over na te denken. Of  dat ik op vakantie kan naar elk land zonder rekening te hoeven houden met hoe mensen in dat land over homo’s denken. Als iedereen een beetje toleranter zou zijn dan zou het allemaal veel makkelijker worden voor ons.” “Maar niet té tolerant.” voegt Myrthe er lacherig aan toe.

Ik voel me gevleid, maar blijf alsjeblieft gewoon van mij af.

“Nee, dat ook weer niet,” gaat Lara door. “als lesbienne wordt je ook heel erg geseksualiseerd door mannen. Ik snap dat het geil is voor een hetero man om met twee vrouwen iets te doen, maar wij vallen op vrouwen voor een reden. En je kunt ons echt niet ‘hetero maken’, zo werkt dat nu eenmaal niet. Maar als je er een beetje goed uitziet als lesbienne ben je natuurlijk dubbel zo aantrekkelijk voor een man. Je bent lekker en je valt op vrouwen, dat is de jackpot voor hu n. En het gebeurt vaker dan je denkt dat wij lastig worden gevallen, vooral tijdens het uitgaan. En ik voel me gevleid, echt waar, maar blijf alsjeblieft van me af.”

“Wij bemoeien ons ook niet met de relaties van een ander, waarom zouden anderen dat wel bij ons moeten doen. Laat iedereen lekker verliefd worden op wie die wil,” zegt Myrthe. “we vragen niet veel, gewoon acceptatie en begrip. Dat zal ons leven al veel makkelijker maken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *