29 november 2020

Kerst is voor iedereen

Alleen met kerst. Stel dat je niemand hebt. In december zijn we samen, we kijken uit naar de lichtjes, de gezelligheid. Je gaat naar je vader, je moeder, je opa of oma, je zoon, je dochter. Je eet, je drinkt, en bovenal, je geniet. Maar wat als dat dit niet het geval is. Sommige kinderen kunnen niet eens naar muziekles of op voetbaltraining, laat staan een gourmetbuffet met kerst. Gelukkig zijn er genoeg organisaties die deze mensen willen en kunnen helpen.

Een gezin ‘adopteren’ met de kerstdagen. Een gezin die het breed heeft kan ervoor kiezen om met de kerstdagen een gezin in huis te nemen die het financieel wat moeilijker heeft. Dit idee komt vanuit de kerk, binnen de kerk is het idee van zorgen voor je medemens erg belangrijk. “Christelijke gezinnen uit het asielzoekerscentrum gaan hier iedere zondag naartoe, zo komen ze in contact met anderen”, aldus Gergie van Nuenen, werkzaam bij het asielzoekerscentrum in Almelo.

De kerk doet veel meer voor mensen die het niet zo goed hebben. Zo heeft de Oase kerk in Leeuwarden een aanloophuis opgericht. Dit is een gebouw waar daklozen in het weekend (dan is het leger des heils gesloten) terecht kunnen voor een maaltijd en een praatje. Riemmy Timmerman doet hier vrijwilligerswerk. Ieder jaar met kerst wordt er een groot diner georganiseerd waar de daklozen kunnen aanschuiven. Het kinderkerstverhaal wordt dan voorgelezen en er worden kerstliederen gezongen. “Met de kerstdagen missen veel daklozen toch hun ouderlijk huis. Voor hun is het erg fijn dat ze een plek hebben waar ze tijdens deze eenzame dagen toch samen kunnen komen”, aldus Riemmy. “Helaas sterven er na de decembermaand weer veel daklozen door de honger. Rond de kerstdagen zijn er veel mensen en bedrijven die zich inzetten voor minderbedeelden. Na deze dagen denkt iedereen weer aan zichzelf, als ik het zo mag zeggen. Zonde, dat zou anders moeten.”

Mensen die de hulp van soortgelijke organisaties hard nodig hebben zijn Sada en Mustafa. Zij zijn 15 jaar geleden vanuit Azerbeidzjan gevlucht naar Nederland. Zij zijn terecht gekomen bij een kerk in Raalte, waar ze vanuit daar de eerste jaren zijn geholpen. Nu wonen ze in Windschoten en worden ze geholpen via de kerk door een man uit Leeuwarden. Deze man wil anoniem blijven, Sada en Mustafa zijn namelijk illegaal in Nederland. De man die hun helpt gaat iedere week met hun naar de voedselbank, wat ook weer illegaal wordt geregeld, en gaat met hen naar de dokter wanneer dit nodig is. Ook helpt hij hen om bepaalde ingewikkelde zaken te regelen. Met kerst hebben zij een kerstpakket van hem gekregen met daarbij 50 euro. Allemaal uit zijn eigen zak, niet via de kerk of organisatie. “Het emotioneert ons dat er iemand is die dit allemaal voor ons wil doen, zonder er ook maar iets voor terug te krijgen. Wij zijn hem eeuwig dankbaar.”

“Jaren geleden, begin jaren negentig, zijn wij als familie naar Nederland gevlucht vanaf Afghanistan. We zijn hier in Nederland fantastisch opgevangen. Ik heb een prachtige jeugd gehad hier. Nu wil ik wat terugdoen voor de samenleving”, aldus Tarek Hashemi, eigenaar van restaurant Lounge Leeuwarden. “Ik wil mensen die eenzaam zijn, een zwaar jaar achter de rug hebben of die simpelweg het geld niet hebben om uit eten te gaan ook een fijne kerst aanbieden”. Tarek doet dit door vijftig mensen een kerstdiner aan te bieden in zijn restaurant. Op kerstavond mochten zij aanschuiven bij het lopend buffet. En de rekening? Die werd na afloop doormidden gescheurd. Tarek merkt dat er weinig mensen zijn die zichzelf op durven te geven. “Mensen schamen zich ergens denk ik. Bijna iedereen die gekomen is, is opgegeven door iemand anders. Er zijn zoveel mensen die problemen hebben, ook zij verdienen mooie kerstdagen”. Tarek geeft aan het jammer te vinden dat alle ondernemers alleen maar bezig zijn met verdienen. “Al helemaal met de kerstdagen. Er wordt alleen maar gedacht aan al het geld dat binnengesleept kan worden deze dagen, niet aan het helpen van een ander. Dit vind ik kwalijk.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *