29 november 2020

Rapport CBS: maak zelfdoding en mentale gezondheid bespreekbaar

Mentale gezondheid en zelfdoding moeten meer besproken worden. Dat zeggen onderzoekers en nabestaanden in een rapport van het CBS, dat vandaag uitkwam. Mensen met mentale problemen en/of suïcidale gedachten zijn dan wel een minderheid in Nederland, maar toch overlijdt er hier iedere dag iemand aan zelfdoding.

Het bespreekbaar maken van zo’n gevoelig onderwerp is volgens het rapport iets wat juist positieve effecten kan hebben. Anna Schreuder is 18 jaar oud en maakt zich al jaren hard voor praten over psychische gezondheid: “Ik merk bij mezelf en mijn omgeving dat erover praten gewoon echt helpt. Ik begrijp dat het moeilijk blijft, maar als we het bespreekbaarder maken laten we mensen zien dat je geholpen kan worden.’’ Ze is zelf ook actief bezig: binnen haar opleiding doet ze onderzoek naar hoe media mentale gezondheid negatief beïnvloeden.

Vooral jongeren tussen de 10 en 20 jaar worden getroffen door zelfdoding. Volgens het rapport kunnen scholen daarom ook een belangrijke rol spelen in het voorkomen van suïcides. ‘’Mijn school biedt al wel hulp aan, maar ik denk dat daar nog wel wat in kan verbeteren. Het is als school wel moeilijk om de signalen te herkennen, maar er moet wat mij betreft in ieder geval meer aandacht aan besteed worden’’, vertelt Anna.

Heb jij hulp nodig?

Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *