29 november 2020

Inspectie SZW: verbod op 15-jarige maaltijdbezorgers

Het kabinet moet een verbod instellen op 15-jarige maaltijdbezorgers. Dat vindt de SZW. Jongeren worden op steeds jongere leeftijd aangenomen en komen steeds vaker in gevaarlijke situaties terecht in dit beroep. De bedrijven waar ze voor werken maken daarnaast bijna allemaal overtredingen op het gebied van salaris en werktijden. 

De FNV en de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland zien een verbod ook wel zitten. Ole (16) was maaltijdbezorger bij New York Pizza toen hij 15 was. Hij snapt de partijen wel, maar deelt hun mening niet. “Ik ben het ermee eens dat het gevaarlijk kan zijn om op die leeftijd te bezorgen. En de regels worden bij New York Pizza ook vaak overtreden. Maar ik denk niet dat het verbieden van werk de juiste oplossing is.” 

De oproep van de SZW komt nu, vanwege een recent sterfgeval in Utrecht. Daar overleed een jongen van 15 bij het bezorgen. Ongelukken komen wel vaker voor. “Ik ben zelf nog nooit gevallen, maar het is inderdaad een risico van het vak. Ik denk echter dat je met betere controles en hardere straffen voor het overtreden van de regels ook al een heel eind komt,” zegt Ole. 

Alle partijen moeten eerst om de tafel. Dus voorlopig kunnen 15-jarigen hun bijbaantje gewoon nog uitoefenen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *