‘’Veganisme is een statement tegen het systeem’’

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme ontvangt regelmatig berichten van medeveganisten dat er in het ziekenhuis en verzorgingstehuizen geen veganistische maaltijden aangeboden worden. Zij zijn daarom op 10 september een petitie gestart om dit te veranderen. ‘’Het niet aanbieden van veganistische maaltijden, waar mensen moeilijk een eigen maaltijd kunnen verzorgen, is in strijd met de democratische beginselen en grondrechten.’’ Vertelt Emile Dingemans, voorzitter van het NVV. Volgens hem worden mensen veganistisch om de uitbuiting van dieren en het gebruiken van dieren te vermijden, ‘’veganisme is een duidelijk statement tegen een systeem waarin dieren gezien en behandeld worden als gebruiksvoorwerp of productiemiddel.’’ De negentienjarige veganist Alissa is het met hem eens. ‘’Je eieren mogen dan scharrel zijn en je gehakt heeft een beterleven keurmerk, de dieren worden hoe dan ook in massale hoeveelheden gefokt met als einddoel geslacht te worden voor ze hun levensverwachting kunnen voltooien.’’ Naast het dierenleed vindt Alissa veganistisch zijn ook belangrijk voor het milieu. Een groot deel van de landbouw is toegewijd aan het verbouwen van veevoer, zo komen er veel broeikasgassen als co2 vrij. ‘’We zouden vele malen minder landbouwgrond en water nodig hebben om onszelf te voorzien van eten, als we dierlijke producten schrappen.’’

 

Secretaris Blok heeft al wel laten weten dat het mogelijk moet zijn om veganistisch eten in overheidsinstellingen te krijgen, maar in de praktijk is dit nog niet het geval. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme is daarom al in gesprek met ziekenhuizen wat hen tegenhoudt, vertelt Dingemans. ‘’Binnenkort zullen we de handtekeningen aanbieden aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport en het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en hen verzoeken om in alle (semi)overheidsinstellingen minimaal een plantaardige optie verplicht te stellen.’’

Foto: Freepik

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *