Gratis menstruatieproducten: oplossing tegen menstruatie-armoede?

Gratis menstruatieproducten

Door: Shanelle de Boer

Schotland is het eerste land ter wereld waar menstruatieproducten nu gratis zijn. Het wetsvoorstel dat hiervoor heeft gezorgd, is vorige week door het Schotse parlement unaniem aangenomen en is bedoeld om menstruatie-armoede te bestrijden. Een probleem dat in Nederland minder op de voorgrond treedt, maar wel speelt.

 

Meerdere platformen in Nederland proberen het onderwerp al langere tijd aan te kaarten. In 2019 kwam het onderzoeksrapport van het platform De Bovengrondse naar buiten waaruit bleek dat menstruatie-armoede ook hier een probleem is. Dit kan inhouden dat er te weinig geld is voor menstruatieproducten waardoor er wordt gekozen voor een alternatief als toiletpapier of dat er soms te weinig producten beschikbaar zijn. Het gevolg hiervan is dat een maandverband of tampon niet vaak genoeg verwisseld wordt. Verder komt het veel voor dat er bezuinigd wordt op andere basisbehoeften om zo toch een pakje maandverband te kunnen betalen.

 

Bekend probleem
Menstruatie-armoede komt volgens het onderzoeksrapport onder andere voor bij mensen die onder de armoedegrens leven. Het is dan ook een bekend probleem bij de Voedselbank. ‘Het is niet altijd beschikbaar, maar als het er staat, verdwijnen deze producten meteen’, zegt Catharina van der Veeken van de Voedselbank in Utrecht. Vrouwen lijken niet graag over het onderwerp menstruatie te praten, aangezien ze niet aangeven behoefte te hebben aan deze producten. Voedselbanken zijn afhankelijk van donaties, maar dit is lang niet altijd voldoende. Van der Veeken vindt het gratis maken van menstruatieproducten voor mensen die leven in armoede daarom nodig. Al zou het van haar sowieso wel gratis mogen. ‘Je hebt ook mensen die tegen die grens aanzitten en niet in aanmerking komen met de voedselbank. Voor hen is het ook weer een hele uitgave.’

 

Taboe
Paula Kragten, oprichtster van het online magazine Period!, denkt dat het probleem niet alleen wordt opgelost door gratis producten te verstrekken. ‘Het is niet zozeer een economisch probleem.’ Volgens haar begint het bij het taboe dat rondom menstruatie in het algemeen hangt. Iets wat we ook terugzien bij de vrouwen bij de Voedselbank. Als daar ook nog eens bijkomt dat je krap bij kas zit, wordt het nog lastiger. ‘Het is een dubbele schaamte’, zegt Kragten.

 

Wel is Kragten van mening dat de aanwezigheid van menstruatieproducten genormaliseerd moet worden: ‘Ze zouden standaard in huis moeten zijn bij de sportvereniging of op school, waar ook gewoon een medicijnkit te vinden is. Maar ook als je naar een restaurant of café gaat is het fijn als er een mandje in het toilet staat met maandverband en tampons. Zo maak je het zichtbaar en normaler. Maar of de overheid dat nu moet regelen, dat is een ander verhaal.’

 

Verder vindt Kragten dat het onderwerp vanaf jongs af aan meer belicht moet worden op scholen. De armoede zou zich ook schuilen in het gebrek van kennis over menstruatie. Het wordt besproken tijdens biologie, maar zou volgens haar ook voorbij moeten komen bij maatschappijleer. ‘Zo leer je anders naar het onderwerp kijken.’

 

Beeld: Unsplash

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.