Hoe olijfolie de Italiaan en haar economie gezond houdt
On 18 december 2025 by frankkleinheerenbrinkDivers, gezond en belangrijk voor de economie. Olijfolie is onmisbaar in de keuken van de Italiaan. Er wordt niet alleen mee gekookt, olijfolie wordt gezien als heilig. Vooral in Zuid-Italië draait de cultuur en zelfs de economie om dit groene goud. Volgens L´Olivonews zorgt de olijfolie-industrie in Italië voor meer dan 200.000 banen. Dit is jaarlijks goed voor een omzet van 3,3 miljard euro. De financiële voordelen van olijfolie merk je in Italië vooral in de kleine dorpjes. Hier zitten de familiebedrijven die afhankelijk zijn van hun eigengemaakte olijfolie.
¨Olijfolie staat voor ons gelijk aan een traditie. Van generatie op generatie maakt mijn familie olijfolie en doordat het een traditie is geworden levert de olijfolieproductie hier in Puglia ook nog eens toerisme op¨. Aldus Raffaele Vieste, eigenaar van Oleificio Vieste. Naast productie en export profiteren familiebedrijven dus ook van toerisme in de regio. Dankzij de rijke tradities en de authenticiteit die elk familiebedrijf heeft willen veel toeristen een kijkje in de keuken volgens Vieste. ¨Doordat we niet alleen olijfolie verkopen maar ook toeristen verwelkomen, kunnen we ook buiten het oogstseizoen om ons hoofd boven water houden.¨ In Italië zijn olijfolie en toerisme dus onlosmakelijk verbonden met elkaar.
Omdat olijfolie zo belangrijk is voor de Italianen nemen ze de kwaliteit van het product heel serieus. Dit levert een groot voordeel op. Goede olijfolie is heel gezond. Volgens het voedinscentrum zorgen de stoffen in goede olijfolie voor een verminderde kans op hart- en vaatziekten. Ook kan olijfolie zorgen voor een hogere levensverwachting en een beter geheugen aldus gezondleven.be. Het is niet voor niks dat het mediterrane dieet wordt gezien als gezond maar dat is niet alles. Mede door dit dieet scoren landen in het mediterrane gebied vaak hoog op de Bloomberg Global Health index. In Spanje, Griekenland en Italië wordt gretig gebruik gemaakt van olijfolie, een ingrediënt dat onderhand als onmisbaar kan worden beschouwd in de mediterrane keuken.
Goede kwaliteit olijfolie krijgt meestal de naam extra vierge. Deze olijfolie wordt alleen van goede olijven gemaakt die uit de eerste persing komen. De meeste olijfoliën die in de supermarkt verkrijgbaar zijn bestaan uit een blend van mindere kwaliteit olijven en zogeheten ´bulkolie´. Dit levert uiteindelijk een minder gezond product op. Vooral de grote olijfoliebedrijven maken hun olie op deze manier. Dit is nauwelijks aan de orde bij de kleinere familiebedrijven die bijvoorbeeld in Italië te vinden zijn. Over de hele wereld worden bij dit soort bedrijven kwaliteitscontroles uitgevoerd door de International Olive Council. Een bedrijf dat in het leven geroepen is om te zorgen dat een olijfolie die gezond genoemd wordt ook daadwerkelijk gezond is.
Naast controles zijn er zelfs competities om de beste olijfolie te vinden. Een van die wereldwijde competities is Leone d´Oro. ¨Wij beoordelen olie op verschillende categoriën zoals geur, dikte of kleur en geven de olie vervolgens op elke categorie een cijfer tussen de één en de tien.¨ Vertelt Maria Gabusi, eigenaresse van de competitie. ¨ De experts proeven allemaal individueel maar moeten het achteraf wel allemaal eens zijn met de beoordeling. Als er geen ´Alignment´ is, dan wordt het proeven ongeldig verklaard.¨ Volgens Gabusi zorgt zoeken naar de beste olijfolie ook meteen voor het meest gezonde product. ¨Uiteindelijk is goede olijfolie ook gezonde olijfolie¨.
Olijfolie wordt tegenwoord niet alleen gebruikt om mee te koken. Er worden steeds meer manieren verzonnen om olijfolie te gebruiken. Bij Oleificio gebruiken ze de olie ook om cosmeticaproducten te maken. Volgens Vieste zitten er stoffen in olijfolie die goed zijn voor de huid. ¨Van olijfolie maken we een crème om huidveroudering tegen te gaan maar we maken ook scrubs en douchegel uit olijfolie.¨ Vieste legt uit dat er zowel financiële voordelen en gezondheidsvoordelen zitten aan zijn cosmeticaproducten. Zo worden bijvoorbeeld de bladeren en de pitten van de olijven gebruikt om een natuurlijke zeep te maken. ¨Op deze manier kunnen we alles van de geoogste olijven gebruiken. Hierdoor kunnen wij meer winst maken uit olijven en kan de consument goede producten kopen uit natuurlijke bronnen.¨
Olijfolie is in Italië een ware religie en dat is te merken aan hoe serieus olijfolie genomen wordt. Italianen spelen in op de rijke traditie, de toeristische voordelen en zelfs minder voor de hand liggende mogelijkheden zoals cosmetica. Op die manier levert olijfolie dus vele economische en gezondheidsvoordelen op voor de Italiaan.

Geef een reactie