De wegen van Apeldoorn: Voelen inwoners zich nog veilig?

Verkeersveiligheid is een thema in elke stad, zo ook in Apeldoorn. Met zo’n 250 tot 500 letselongevallen per jaar en gemiddeld vijf incidenten met dodelijke afloop, is Apeldoorn nog lang niet veilig voor alle weggebruikers. Maar hoe kijken de Apeldoorners hier eigenlijk naar? Zijn ze tevreden over het beleid van de gemeente, of moet er snel iets veranderen?

Aan verkeersincidenten geen gebrek. Maar hoe scoort Apeldoorn eigenlijk in vergelijking met andere steden? In 2020 werden er in de gemeente 1.138 verkeersongevallen geregistreerd. Daarvan waren er 114 met letsel, en vier mensen kwamen hierbij om het leven. Relatief gezien scoort Apeldoorn beter dan grote steden als Rotterdam (6.280 ongevallen), Den Haag (4.480) en Amsterdam (4.978), maar slechter dan bijvoorbeeld Utrecht (2.441).

Ook in het gemeentelijk beleid wordt actief naar deze cijfers gekeken. “Elk ongeval is er voor ons één te veel,” zegt Roy Haak, fractievertegenwoordiger van WijApeldoorn. De politicus, die al sinds zijn tiende in Apeldoorn woont, vertelt welk beleid nodig is om de verkeersveiligheid in de stad te verbeteren.

Ook in verschillende wijken van Apeldoorn, waar Roy Haak eerder op doelde,  worden bijzondere situaties waargenomen. In Orden waren er in 2023 dan wel slechts 16 van de 1.461 geregistreerde incidenten, maar bewoners klaagden er toch over de hoge snelheden van het verkeer. Aan de Sprengenweg leidde dit zelfs tot eigen initiatief: in augustus 2024 hingen bewoners er een nepflitser op. “Het is een ludieke actie, maar het is niet de bedoeling dat iedereen zomaar dingen gaat ophangen,” reageert Jeannette Kuipers, beleidsmedewerker verkeersveiligheid van de gemeente Apeldoorn.

Ondanks alle hectiek die de stad Apeldoorn kent rondom de verkeersveiligheid met een toename van incidenten de laatste jaren. Is er nog geen sprake van een onveilige situatie als we de beleidsmakers en ervaringsdeskundige Dieuwke van Beuzekom mogen geloven. Wel is er altijd ruimte voor verbetering om iedereen tevreden te houden.

Brongebruik in deze crossmediale productie:

Roy Haak: Fractievertegenwoordiger van lokale politieke partij WijApeldoorn. Hij woont al sinds zijn 10e in de Gelderse gemeente en is al een aantal jaren actief binnen de lokale partij. Zijn betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties en de standpunten van WijApeldoorn over verkeer en mobiliteit zijn waardevol voor het begrijpen van de bredere context van verkeersveiligheid in Apeldoorn. Daarnaast kan hij duiding geven over de huidige situatie rondom verkeersveiligheid vanuit een organisatie.

Dieuwke van Beuzekom: Als werknemer van de Fietskoeriers Apeldoorn is Dieuwke veel op de Apeldoornse wegen te vinden. Ze kan dus wel degelijk gezien worden als ervaringsdeskundige op het gebied van verkeersveiligheid in de gemeente Apeldoorn. Voor haar werk brengt ze met grote bakfietsen pakketjes rond om zo op een groene manier het bezorgen van post en pakketten te bevorderen.

Jan Menzo: Hoewel hij het niet direct heeft gezegd, zit hij wel degelijk in de organisatie van het ophangen van de nepflitser. Als mede-organisator van zo’n incident, kan hij spreken over de situatie rondom het verkeer aan de Sprengenweg. Hiermee kan er duiding gegeven worden over hoe het er nu aan toegaat aan de drukke weg en waarom het nou precies tot stand is gekomen.

Jeannette Kuipers: Als beleidsmaker verkeersveiligheid binnen de gemeente Apeldoorn reageert ze op wat er aan de sprengenweg is voorgevallen in de zomer van 2024. Ze kan door middel van een reactie aangeven wat er gedaan wordt nu aan de Sprengenweg en hoe ze de situatie rustig willen houden.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.