Aantal voetballiefhebbers in Nederland blijft maar toenemen

Het aantal voetballiefhebbers in Nederland groeit gestaag door. In 2024 waren er 9,7 miljoen voetballiefhebbers in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van PwC. Het brengt een hele hoop verschillende types voetballiefhebbers met zich mee.
Meer dan de helft van de inwoners van Nederland is voetballiefhebber. Dit blijkt uit onderzoek van PwC. 9,7 miljoen mensen vallen onder deze groep. Enkele seizoenen eerder waren het er nog 8,2 miljoen. Daarnaast zaten er in het voetbalseizoen 2022/2023 ieder weekend bijna 220.000 mensen op de tribunes in Nederland.
In deze grote groep mensen is natuurlijk goed onderscheid te maken tussen verschillende types supporters. Jasper Heijnen deed op de Universiteit van Tilburg in 2010 onderzoek naar de emoties en loyaliteit bij voetbalsupporters. Uit het onderzoek kwam onder andere naar voren dat je de supporters kunt opdelen in drie verschillende groepen: de fanatics, regular fans en casual fans.
De fanatics doen er alles aan om hun favoriete team te steunen. Ze zingen, springen, klappen en steken soms zelfs vuurwerk af. Daarnaast zijn zij degenen die op emotioneel gebied het meest beïnvloed worden door de prestaties van hun favoriete club. Het tegenovergestelde geldt voor de casual fans.
De regular fans zitten tussen beide categorieën in: ze zingen wel wat, maar geven niet alles wat ze hebben. Wel hopen ze echt van harte dat hun club goed presteert, en kunnen ook echt wel goed balen van een eventueel verlies.

Voetbalclub Go Ahead Eagles heeft afgelopen winter officieel toestemming gekregen om hun stadion uit te breiden. De Adelaarshorst, zoals het stadion heet, is gelegen in een woonwijk midden in Deventer. Het brengt de nodige infrastructurele uitdagingen met zich mee. Zeker met een toekomstige uitbreiding, zullen die problemen groter worden.
Moniek Koops-Hollegien, werkzaam voor de gemeente Deventer in het Team Ondernemen & Vergunningen ziet geen grote problemen voor de wijk: “Tuurlijk is het druk, maar niet van een dusdanig niveau dat er ingegrepen moet worden. We kampen wel met wat weinig parkeerplekken voor supporters. Na de stadionuitbreiding zullen er meer auto’s naar ons stadion komen. Daar hebben we over nagedacht. We kunnen in dat geval extra parkeerplaatsen in de parkeergarage onder De Boreel inzetten.”
Het grotere probleem zit hem in de parkeergelegenheid voor fietsen. “Er komen veel supporters met de fiets. We hebben goede afspraken gemaakt met omwonenden. De huidige parkeergelegenheid voor fietsen zal niet genoeg zijn na de stadionuitbreiding. Daarom hebben we verschillende locaties aangewezen om in te zetten als fietsenstallingen tijdens wedstrijden van Go Ahead Eagles. Denk hierbij aan speeltuinen, scholen en buurthuizen.”
Een supporter die ook altijd met de fiets komt, is Thijs Geerdes. Hij is een echte Go Ahead Eagles-fanatic en legt uit hoe dit zo gegroeid is en hoe hij de wedstrijden beleeft.
Van die 9,7 miljoen voetballiefhebbers zal een groot deel een vorm van clubliefde ervaren. Het is een ruim begrip dat best wat duiding kan gebruiken. Voorzitter van Supporterscollectief Nederland, Matthijs Keuning, legt graag uit wat het inhoudt: “Het is het gevoel van begaan zijn met de club. Ergens heb je ook het gevoel dat je invloed hebt op de club; je staat er week in week uit, betaalt geld voor je tickets. Dan groeit zo’n gevoel van het hebben van enige invloed. En heel zwart-wit gezegd: je houdt een slecht gevoel over aan verliespartijen van je favoriete club.”
Ook Keuning erkent dat er een grote verscheidenheid aan soorten supporters is: “Je hebt natuurlijk de fanatieke supporters die negentig minuten lang staan te springen, zingen en met vlaggen zwaaien. Zij verschillen enorm van de wat meer gematigde supporters. Die zijn weer meer bezig met hoe goed die ene middenvelder is, en minder met hoe goed de tribunes gevuld zijn.”
Binnen deze categorie valt Giovano Streppel. Hij is al lang Go Ahead Eagles-supporter, maar bepaald geen fanatieke supporter of ultra. Hij heeft dan ook een hele andere wedstrijdbeleving.
Bron foto’s: Cas Bervoets