‘Ik heb mijn theorie al anderhalf jaar, maar ik heb nog steeds het gevoel dat ik niet voorbereid ben’- Zitten er langetermijngevolgen aan dagcursussen voor autotheorie?
De auto’s scheuren voorbij, terwijl Renske Doosje (19) langs de weg staat te kijken. De geur van gas en flitsen van kleuren schieten voorbij. Met een gefronst voorhoofd staat ze te bedenken of de auto’s hier echt zo hard mogen. Ondanks haar rijbewijs, dat ze nu al ruim vier maanden op zak heeft, heeft ze het gevoel dat ze haar theorie nog steeds niet op orde heeft. “Ja, dit heb ik wel geleerd tijdens mijn dagcursus, maar dat was zo veel informatie, dat weet ik allemaal niet meer’’, reageert Renske. Had die snelle en efficiënte cursus met een slagingskans van maar liefs 80% toch nadelen?
Het is geen zekerheid dat je met een dagcursus je theorie haalt. Felicity Nieumeijer (23) heeft een dagcursus gedaan, maar slaagde niet. “Het was een hele drukke ochtend, ik denk dat het te veel prikkels waren. Het is te veel informatie binnen een paar uur.’’ De cursus begon om 7 uur ’s ochtends, haar theorie-examen had ze om 2 uur ’s middags. De zaal zat propvol met mensen die aandachtig zaten te luisteren op opklapstoeltjes. Er wordt gebruikt gemaakt van vragen die ook in het theorie-examen komen, volgens de cursus. Felicity had toch het gevoel alsof ze niet goed voorbereid was. De spanning hing in de lucht.
Levi Aadahl (18) heeft ook een dagcursus gehad, en was in één keer geslaagd. “Het voelde alsof ik het examen voor de tweede keer maakte, en alle antwoorden al wist. De cursus heeft mij heel goed voorbereid.”
Maar “dat er dagcursussen zijn die beweren dat ze alle vragen van het CBR hebben is natuurlijk onzin”, reageert Wessel Agterhof, woordvoerder van het CBR. “Onze database is enorm en we vernieuwen de vragen met regelmaat.” Afgelopen maand is het examen compleet vernieuwd. In plaats van de drie standaard onderdelen (gevaarherkenning, kennis en inzicht), zijn er nu 50 gemengde vragen achter elkaar die binnen een half uur moeten worden beantwoord. “Het is nu een geheel geworden, met dezelfde stof en minder vragen. Alle theorie-opleiders maken gebruik van vragen die lijken op die uit onze examens. Maar die van ons hebben ze niet.”
Slechts 37% van de mensen die hun theorie-examen voor de autotheorie doen, halen het de eerste keer. Mensen die een dagcursus volgen voor hun autotheorie, hebben een slagingskans van tussen de 70 en 80%. Tenminste, dat staat op hun site. Een hele ochtend krijg je les en oefen je met vragen, om ’s middags je theorie-examen te maken, als alles nog vers in je geheugen zit. Het is gefixeerd op het kortetermijngeheugen, maar zitten hier ook langetermijngevolgen aan? Hoe goed is een dagcursus eigenlijk?
Het exacte aantal mensen in Nederland dat een dagcursus volgt om hun autotheorie te halen is niet publiekelijk bekend. Wel geven cijfers van grote aanbieders een indicatie van de populariteit van deze methode. Zo meldt TurboTheorie dat meer dan 200.000 cursisten via hun dagcursus zijn geslaagd voor het CBR-theorie-examen . Een andere aanbieder, 123Geslaagd, vermeldt dat duizenden cursisten binnen één dag slagen voor hun theorie-examen.
Gezien het CBR in 2022 meer dan 1 miljoen theorie-examens afnam , en de populariteit van dagcursussen bij meerdere aanbieders, is het aannemelijk dat een aanzienlijk deel van de kandidaten kiest voor deze versnelde voorbereiding. Echter, zonder specifieke gegevens blijft het exacte percentage onbekend.
123theorie, een bedrijf dat dagcursussen aanbiedt: “Wij proberen de nieuwe theorie zo goed mogelijk uit te leggen. De lesstof is hetzelfde gebleven, maar door de nieuwe manier van vragen stellen is de opbouw anders geworden. Echter, dit examen juist beter te doen dan een maand eerder, voor mijn gevoel in ieder geval. De reacties die wij krijgen zijn erg positief.” Hoe ze aan de nieuwe stof komen waar geoefend mee kan worden, kunnen ze niet zeggen.
Hoogleraar veiligheidsdeskundige Jeroen Webbner, vindt dagcursussen niet per se slecht. “Maar ik wil ze ook absoluut niet aanpraten. Het is niet voor iedereen bedoeld. Sommige mensen hebben het zo door, andere mensen hebben wat langer de tijd nodig. Je bewijst je toch pas bij het centraal examen, ze gaan je niet zomaar een rijbewijs geven.” Wel merkt hij dat de theorie vaak snel wegzakt, voornamelijk als je juist wat langer je rijbewijs hebt. Hij stelt daarom ook voor om het theorie-examen een terugkerend iets te laten worden. “Regels veranderen, voertuigen veranderen, om de 10 jaar is het zeker handig om alles op te frissen.”
Matthijs Dicke, verkeerspsycholoog, is het daarmee eens. “Mensen pakken snel slechte gewoontes op tijdens het rijden, die moeten worden afgeleerd. Ik word wel enthousiast van een opfriscursus elke vijf jaar. De meeste mensen die al vijf jaar hun rijbewijs hebben, zullen het theorie-examen namelijk niet halen nu.” Of je nou wel of niet een dagcursus hebt gedaan, herhaling is het belangrijkst.
Felicity heeft haar theorie-examen inmiddels gehaald, via een dagcursus. “Ik heb nu wel het gevoel dat ik de stof goed ken. Het kostte even wat tijd, maar mijn rijbewijs heb ik nu wel.” Ook Renske blikt nog even terug op haar dagcursus. “Ik ben blij dat ik hem heb gehaald, maar noag steeds blijft het spannend in de auto. Ik doe vaak wat degene voor mij doet gewoon na. Van mijn vader moet ik ook echt de theorie opnieuw leren. Maar ja, ga ik dat ook echt doen?” lacht ze.