Bestaanszekerheid in Heechterp-Schieringen: De dunne lijn tussen hoop en vrees
Bewoners Heechterp-Schieringen tevreden, ondanks lage inkomens: ‘De meeste inwoners hebben echt een hart voor de wijk’
Hoewel het er cijfermatig niet goed voor staat met de financiële draagkracht van inwoners van Heechterp-Schieringen, geven de wijkbewoners hun sociaal-economische situatie een ruime voldoende. Dit blijkt uit een enquête, uitgevoerd door opbouworganisatie Amaryllis in juni 2024. De 68 respondenten becijferen hun financiële situatie gemiddeld met een zeven. Sociaal gezien blijken de bewoners ook tevreden; desgevraagd zeggen de meesten blij te zijn met hun daginvulling.
Heechterp-Schieringen staat al jaren bekend als een probleemrijke leefomgeving. In 2008 maakte de wijk deel uit van de lijst met Vogelaarwijken, bedacht door toenmalig woonminister Ella Vogelaar. Op deze lijst stonden in totaal een veertigtal woonwijken die destijds extra aandacht verdienden. De veiligheidsprestatieindex van 2024 wijst uit dat Heechterp-Schieringen de onveiligste wijk van Leeuwarden is. Daar komt bij dat het gemiddelde brutojaarinkomen van de lokale bevolking anno nu niet hoger ligt dan 20.500 euro.
Toch zijn de meesten overwegend tevreden met de leefomstandigheden in Heechterp-Schieringen. De financiële situatie wordt in de enquête van Amaryllis beoordeeld met een 7,10, terwijl inwoners de zinvolheid van hun daginvulling waarderen met een 7,16.
Op het oog staan deze kwalificaties niet in verhouding met de werkelijkheid. Maar het positivisme is kenmerkend voor de sociale dynamiek binnen de wijk, zegt Gerben Spaan, initiatiefnemer van het bewonersonderzoek. “Als je met mensen gaat praten, dan is er misschien niet altijd even veel geld. Maar sociaal gezien staat iedereen wel voor elkaar klaar. De meeste inwoners hebben echt een hart voor de wijk.”
Alie Valkema, beleidsmedewerkster bij de gemeente Leeuwarden, en Cynthia Rodenboog, verantwoordelijke bij het financieel spreekuur in Heechterp-Schieringen, over de diepgewortelde financiële problemen in de wijk.
Meer weten over de sociale kant van Heechterp-Schieringen? Bekijk de video waarin ervaringsdeskundigen vertellen waarom het eigenlijk vooral een hele leuke wijk is!
Redactionele verantwoording
Ik heb ervoor gekozen te beginnen met het audio-item, omdat er in dit item een duidelijk knelpunt uit de wijk naar voren komt: de financiële problemen. Voor dit product heb ik gesproken met Alie Valkema, die namens de gemeente deels verantwoordelijk is voor vraagstukken omtrent bestaanszekerheid. Daarnaast ben ik ook het gesprek aangegaan met Cynthia Rodenboog, eindverantwoordelijke bij het financieel spreekuur in de wijk.
Beide bronnen beschikken vanuit hun functie over een brede kennis van de wijk. Valkema is zelf ook woonachtig in Heechterp-Schieringen en kan de dagelijkse gang van zaken dus als geen ander duiden. Valkema heb ik overigens per toeval ontmoet, zij was medepassagier in mijn taxirit op weg naar huis vanuit school. Het klikte meteen goed en zodoende wisselden we contactgegevens uit; uiteraard had ik verteld waarmee ik bezig was. Rodenboog heb ik persoonlijk benaderd en een afspraak mee gemaakt via de mail.
Het tweede onderdeel van mijn crossmediale productie is het nieuwsbericht. Hierin probeer ik al voorzichtig de link te leggen naar de sociale kant van de wijk, door het onderzoek van de heer Gerben Spaan te behandelen. Hij heeft, vanuit zijn functie als opbouwmedewerker bij Amaryllis onderzoek gedaan naar hoe bewoners hun leefomgeving ervaren in Heechterp-Schieringen. Wat blijkt: de lokale bevolking is eigenlijk best wel positief gestemd!
De belangrijkste onderzoeksresultaten heb ik uiteengezet in het nieuwsbericht. Het gesprek dat ik daarna met Spaan voerde, bood waardevolle inzichten en een verdiepende laag bij het onderzoek. Dit heb ik dan ook in het nieuwsbericht verwerkt. Het geschreven artikel is een mooie opmaat naar het video-item, waarin ik echt puur op het sociale aspect inga.
Zoals gezegd sluit ik af met het video-item. Hierin spreek ik met Iqbal Aslam, voormalig opbouwmedewerker in Heechterp-Schieringen en Nicole, die sinds een jaar woonachtig is in de wijk. Beide zijn vanuit hun eigen perspectief van grote waarde voor deze video.
Aslam was gedurende vijf jaar opbouwmedewerker in Heechterp-Schieringen en is net gestopt met zijn wijkspecifieke werkzaamheden. Desalniettemin heeft hij de wijk in de loop der jaren zien ontwikkelen en veranderen. In die zin beschikt hij dus over waardevolle kennis die het item ten goede komt. Met hem sprak ik vooral over de vooroordelen die beleidsmakers hebben wanneer ze beslissingen nemen over Heechterp. Dit gesprek was interessant en Aslam was zeer open.
Nicole woont inmiddels ruim een jaar in de wijk en kan de gang van zaken binnen haar leefomgeving dus goed duiden van binnenuit. Uit het gesprek met haar bleek vooral dat het een hele warme wijk is die veel meer is dan dat de beleidsstukken en statistieken doen vermoeden.
Al met al denk ik dat ik veel waardevolle bronnen heb gesproken die het grotendeels allemaal vanuit een andere hoek bekijken. Met deze crossmediale productie hoop ik iets meer begrip voor Heechterp-Schieringen te creëren.