![](https://journalistiekwindesheim.nl/nwsbeat23-24/wp-content/uploads/sites/184/2023/10/snow-leopard-7451670_1280-1024x678.jpg)
In Bhutan, een land in het oostelijk deel van het Himalaya-gebergte, is het aantal sneeuwluipaarden in zes jaar tijd met 39,5% gestegen. Dit meldt het Wereld Natuur Fonds in een persbericht. In 2016 waren er in totaal 95 sneeuwluipaarden in het 9000 vierkante kilometer tellende gebied tussen Nepal en India. Na de meting van vorig jaar blijkt dat er nu 134 rondlopen.
De sneeuwluipaard staat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten als ‘kwetsbaar’. De overheid van Bhutan hecht veel waarde aan het beschermen van de sneeuwluipaard. Voorheen hebben zij al samen met de lokale bevolking gewerkt aan het beschermen van de habitat van de sneeuwluipaarden en informeerden zij de bevolking over het gedrag van sneeuwluipaarden en hoe ze conflicten kunnen vermijden.
Deze recente resultaten in Bhutan geven aan dat het gedane werk van het WWF-Bhutan dus werkt. “Als we ons best blijven doen voor de natuur en de overheid goed samenwerkt met burgers, geloof ik er heilig in dat we bedreigde dieren kunnen redden,” zegt Gert Polet, natuurbeschermingsdeskundige van WWF.
Naast onderzoek, assisteert WWF de lokale bevolking om conflicten met sneeuwluipaarden te vermijden. De sneeuwluipaarden komen vooral in contact met mensen omdat ze hun vee aanvallen en doden. De kans dat hierbij het dier om het leven komt is erg groot. Ook willen ze dat wanneer de boer bijvoorbeeld een schaap verliest, hij daar compensatie voor krijgt in plaats van het afschieten van de luipaard. In Bhutan is er een speciale situatie: de Bhutan Trust Fund for Environmental Conservation is een semi-overheidsinstantie die een behoorlijk groot kapitaal beheert voor natuurbeschermingswerk in Bhutan. Het fonds wordt gevuld met een verplichte contributie van iedere toerist voor iedere dag dat zij/hij Bhutan bezoekt. Deze duurzame financieringsmethode komt ook sneeuwluipaardwerk ten goede.