Het aantal werkloze jongeren, die eerst werk hadden, stijgt de laatste tijd enorm in Nederland. Dit meldt het CBS in een persbericht. Het afgelopen jaar zijn er vooral jongeren bij gekomen die eerst nog werk hadden. Deze jongeren werkten het meest op het laagste beroepsniveau.
De voormalige daling die we eerst zagen onder werkloze jongeren, loopt inmiddels op. De stijging is niet zodanig dat je daadwerkelijk kan spreken van een omslagpunt, maar de laatste jaren komen er steeds meer werklozen bij, vooral bij jongeren. In 2022 waren er 74 duizend werkloze jongeren die het jaar daarvoor nog werk hadden. Een jaar later, in 2023, waren dit er maar liefst 86 duizend. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek, licht mogelijke oorzaken toe. “Het is niet vreemd dat de werkloosheid stijgt onder jongeren, omdat bij jongeren de werkloosheid sowieso veel grimmiger is. Jongeren verrichten veel flexwerk”, vertelt van Mulligen. “Dit zorgt er voor dat ze sneller hun ‘baan’ kwijt raken, maar dat ze ook sneller weer werk vinden. Als je dan kijkt naar het economische beeld, die doet het al een tijdje niet denderend. Wat je ziet is dat bij veel bedrijfstakken, waar veel jongeren werken zoals de horeca, het aantal faillissementen alweer aan het oplopen is. Dit zou dus ook goed kunnen verklaren waarom bij jongeren de werkloosheid weer wat oploopt.”
Er wordt binnen bedrijven vaker gezocht naar geschoolde jongeren. Mensen die hun opleiding afgerond hebben, komen sneller aan werk. Opleidingen moeten aantrekkelijker worden gemaakt voor de toekomstige werknemer. Ook moet de overheid samenwerken met bedrijven om werkgelegenheid te stimuleren. Zo worden meer beroepen toegankelijker voor jongeren, waaronder studenten.