Provincie Gelderland wil “probleemwolven” kunnen afschieten.
Provincie Gelderland wil “probleemwolven” kunnen afschieten.

Provincie Gelderland wil “probleemwolven” kunnen afschieten.

Eerder deze week maakte de provincie Gelderland bekend dat ze ondanks de beschermde status, toch wolven af willen kunnen schieten. De provincie maakte bekend graag eerder over te willen gaan op afschot als een wolf meerdere malen langs een wolf werend hek komt en schade veroorzaakt. Dat vertelde het college van gedeputeerde staten afgelopen week.

Maar is het wel nuttig om de wolf op deze manier te bestrijden?

Werkgroep Wolf, een belangen organisatie die zich inzet voor de belangen van de wolf, deelt niet dezelfde opvatting als de Provincie Gelderland.

“Wij als werkgroep hebben het standpunt: Niet voor, Niet tegen, maar met.

In dat kader heeft de wolf momenteel een hoog beschermde status. De inzet van de Provincie Gelderland strookt naar ons inzicht niet met de afspraken die gemaakt zijn met betrekking tot de terugkeer van de wolf. Een van de zaken die daarbij zijn vastgelegd is dat er eerst gezorgd dient te worden dat er alles aan gedaan is om het vee te beschermen, alvorens er ook maar sprake zou kunnen zijn van afschot.”

“Wij zouden dan ook graag zien dat er meer wordt ingezet op goede voorlichting en daadwerkelijke preventie. Als blijkt dat preventie absoluut niet zou werken, kan er gekeken worden naar bijvoorbeeld beheer van de wolf.”

Maar wat vind de schapenboer van het standpunt van de provincie Gelderland?

“Zelf heb ik meer last van particuliere honden” Aldus Ruud Oosterik, een schapenboer. “Ik heb natuurlijk zelf een omheining ter bescherming van mijn kudde, Maar die is voornamelijk gericht op het weren van deze honden. Er zijn namelijk nog lang niet genoeg goede hekken, of schrikdraad dat daadwerkelijk capabel is in het tegenhouden van een wolf.”

“Maar een gemiddelde schapenboer kan een “wolf werend” hek helemaal niet betalen. Een collega van mij heeft geprobeerd de stap te nemen en was toch gauw zo’n 30.000 euro kwijt aan een hek ter bescherming van zijn kudde. En vergis je niet, een wolf is een totaal ander dier dan een hond. De meeste wolven kunnen met gemak een al bestaande omheining omzeilen. Zelfs het schrikdraad houd ze niet tegen.” “Als je kijkt naar het standpunt dat de provincie Gelderland nu inneemt sta ik daar in de kern wel achter. De wolven die nu de meeste schade aanrichten zijn ‘Zwerfwolven’. Dat zijn wolven die niet gehecht zijn aan een bepaalde roedel en dus zwerft tussen 2 of 3 verschillende roedels. Wat mij betreft mag je dit soort wolven die echte schade en overlast aanrichten verjagen of zelfs afschieten. We moeten leren leven met de natuur om ons heen. Maar dat betekent niet dat dat ten koste mag gaan van de bestaande natuur, Aldus Ruud Oosterik.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *