Nederlandse jongvolwassenen gaan eerder uit huis dan andere Europese landen, terwijl de huizenprijzen hier hoger liggen. Dat meldt het CBS in een persbericht. Nederland staat op de zesde plaats in Europa qua woonlasten, Griekenland staat bovenaan.
Toch gaan de Nederlandse jongeren vroeg uit huis. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat 17,3% van de 25 tot 30-jarigen nog bij zijn of haar ouders woont. Alleen in Scandinavië ligt dit lager, de rest van de Europese jongeren blijven langer thuis. Kroatië staat hier bovenaan met 80,7%.
Lonneke van den Berg van het NIDI zegt dat de belangrijkste reden dat jongeren in Nederland zo vroeg uit huis gaan het belang van individualisme is. “In Nederland hecht men veel waarde aan de eigen ontwikkeling. In andere landen is men veel meer familiegericht. Uit huis gaan is een belangrijke stap van zelfontplooiing.” Een andere reden is dat we in Nederland veel collectieve voorzieningen hebben en bijvoorbeeld de bijstand, zegt Van den Berg. “Dit zorgt voor meer zekerheid onder jongvolwassenen wanneer ze bijvoorbeeld hun baan verliezen.”
De oorzaak dat jongeren uit huis gaan kunnen betalen is de financiële steun van ouders en overheid. “Dit zorgt wel voor ongelijkheid tussen jongeren. Jongvolwassenen met rijke ouders kunnen zo eerder het huis uit dan jongvolwassenen met ouders die het wat minder breed hebben. Ook krijgen veel jongeren uitwonende studiefinanciering en hebben ze een bijbaantje.”