Hanna over het negatieve stigma op het mbo: “mensen verwachten van je dat je nog gaat doorstuderen”.
Hanna over het negatieve stigma op het mbo: “mensen verwachten van je dat je nog gaat doorstuderen”.

Hanna over het negatieve stigma op het mbo: “mensen verwachten van je dat je nog gaat doorstuderen”.

Door: Marlotte van Tongeren

De 17-jarige Hanna uit Zwolle doet de opleiding tot verpleegkunde op het mbo niveau 4. Hier in Nederland wordt vaak onderscheid gemaakt tussen “hoogopgeleid” en “laagopgeleid”. Mbo wordt regelmatig over één kam geschoren terwijl er ook op het mbo weer verschillende niveaus zijn. Hanna deelt haar verhaal over de verwachtingen van mbo’ers en hoe zij zelf naar het mbo kijkt. 

Ervaar jij dat mensen negatief naar het mbo kijken?

“Ik ervaar zelf niet heel erg dat er negatief wordt gekeken naar het mbo, maar meer dat mensen verwachten van je dat je nog gaat doorstuderen, terwijl je natuurlijk ook met alleen mbo kan doorgaan. Ik denk dat er wel in andere kringen dit onderwerp meer speelt, dat zij er echt naar kijken dat mbo echt een lager niveau is dan hbo of universiteit.”

Ben je trots dat je mbo doet?

“Ik ben best wel trots dat ik mbo doe, ik ben blij met de opleiding die ik doe. Ik twijfel soms wel maar dat ligt niet aan mbo of hbo. Met mbo doe je toch meer in de praktijk, dus met de handen. Ik vind zelf als je al mbo hebt gedaan, dat je al veel ervaring hebt opgedaan en dat hbo daarmee een beetje overbodig wordt. Ik denk dat mbo zeker nuttig is voor vooral praktische zaken.”

Ervaar jij in de zorg niveauverschillen en hoe wordt daarmee omgegaan?

“In de zorg zijn er wel niveauverschillen, maar dit ligt aan de functies die je kan gaan doen. Je hebt in de zorg bijvoorbeeld helpende, VIGer (verzorgende) of verpleegkundige. Dit zijn allemaal mbo-functies, maar dit zijn allemaal verschillende niveaus. Bij helpende is het bijvoorbeeld zo dat je alleen de Algemeen Dagelijkse levensverrichtingen doet (ADL), dus er voor deze mensen zijn. Bij VIGger doe je alweer net wat extra taken. Verpleegkundige is dan ook weer een schepje bovenop, bepaalde handelingen die je dan mag doen en dan ben je toch wat meer gespecialiseerd. Bij hbo is het net wat verschillend, je kunt daar bijvoorbeeld ook je gespecialiseerd op één onderwerp laten opleiden. Je hebt dan altijd extra taken die je op school leert.”

Hoe zou je dit in de toekomst anders willen zien?

“Ik denk niet dat ik het anders zou willen zien in de toekomst. Het is nu goed geregeld, want je hebt van alle functies mensen nodig. Je hebt net zo hard een mbo verpleegkundige nodig als een hbo verpleegkundige. Mbo-verpleegkundigen doen echt wat meer in de praktijk, die zijn ook wat praktischer ingesteld. Hbo is natuurlijk ook op dit gebied praktisch ingesteld, maar die leren toch weer op een andere manier het vak. Het ligt er ook aan of je op het hbo al een vooropleiding hebt gehad of dat je direct vanaf de havo of misschien zelfs vwo bent ingestroomd.”

Wat denk je dat zou kunnen helpen om dit negatieve stigma van het mbo weg te krijgen?

“Ik denk dat het zou helpen als je op het nieuws en verschillende media laat zien wat voor goed werk mbo’ers verrichten. Veel dingen worden gedaan door mbo’ers, zoals je nu leeft. Bijvoorbeeld huizen worden gemaakt door mbo’ers en waterleidingen worden ook gemaakt door mbo’ers. Zonder mbo’ers kan de samenleving niet goed werken, hetzelfde geldt als je een samenleving hebt zonder hbo’ers of wo’ers. Maar zij zijn met de hogere functies bezig. Maar de echte praktische daden worden toch door mbo’ers verricht. Voor levensbenodigdheden heb je gewoon simpelweg mbo’ers nodig. Voor huizen, supermarkten, bakkers, landbouw. Dit valt allemaal onder mbo.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *