In de gemeente Heerenveen is een grote verdeeldheid ontstaan over het mogelijk plaatsen van een asielzoekerscentrum in Heerenveen-West. Inwoners uit de gemeente zijn overwegend negatief gestemd over het plaatsen van een asielzoekerscentrum. De ontevredenheid komt voor een groot gedeelte voort uit het gebrek aan de mogelijkheid voor de inwoners om betrokken te zijn bij het besluitvormingsproces.
Gemeenteraadslid uit Heerenveen Ankie Speel-Bakker is kritisch over de houding van de gemeente tegenover haar eigen inwoners: “Mensen vernemen uit de krant dat er een AZC komt. Veel inwoners worden aan de voorkant niet gehoord. Er wordt ze eigenlijk niks gevraagd,” benadrukt ze. Het gebrek aan voorafgaande raadpleging en transparantie leidt tot onrust en zorgen onder de inwoners, vooral in de wijk ‘de Greiden’, waar het asielzoekerscentrum mogelijk komt te staan. Bij een tafelsessie van de gemeente op 7 september vorig jaar bleek ook dat een overgrote meerderheid van de buurtbewoners tegen de komst van het azc is.
Alice Postma, wonend in de wijk de Greiden, zegt dat het ontbreken van transparantie en duidelijkheid haar ontevreden maakt: “De gemeente moet eerlijk zijn naar haar inwoners. Wat willen ze en wat gaan ze doen?”
Jolanda Bolt, woordvoerder van het COA zegt dat het gaat om een regulier AZC, waarvoor het COA een verzoek heeft ingediend bij de gemeente Heerenveen, voor een minimale gebruiksduur van 10 jaar. Dit komt voort uit de structurele vraag naar asielopvang in Nederland, zowel landelijk als in de regio Noord/provincie Friesland. Het COA kijkt naar meer reguliere langjarige opvangplekken in het hele land met ervaren personeel. De provincie Friesland heeft 243 extra asielzoekers opgevangen voor 1 januari 2025. In Nederland zijn er nu 50.000 opvangplekken. Er is nog een tekort van 40.000 opvangplekken binnen Nederland.
Het niet synchroon lopen tussen de processen in Heerenveen en de Fryske Marren speelt volgens Speel-Bakker ook een grote rol in de gebrekkige informatie die de buurtbewoners ontvangen. Ze wijst ook op het gebrek aan draagvlakonderzoek en het ontbreken van maatschappelijke acceptatie als struikelblok voor de gemeenschap. Maar het argument dat maatschappelijke acceptatie ontbreekt wil niet zeggen dat het een strijdpunt is.
De gemeenteraad van Heerenveen heeft vorig jaar al een principebesluit genomen over de komst van het AZC. Het plan ontwikkelde zich echter tot een gezamenlijk project met de Fryske Marren, die mogelijkheden ziet in Heerenveen-West als locatie. Het wachten is nu op het besluit op 5 februari. De verdeeldheid in Heerenveen-West over de plaatsing van een AZC blijft groot en het gebrek aan transparantie en mogelijkheid tot participatie onder de inwoners zal de gemeenschap verdeeld houden. De vraag is of de gemeenschap in Heerenveen tot consensus zal kunnen komen en wat de gevolgen zijn voor het COA en de gemeenten als het AZC er komt.