5 meningen over de woningnood 
5 meningen over de woningnood 

5 meningen over de woningnood 

De huizen in Nederland worden alsmaar duurder. Voor mensen met weinig budget wordt het zo lastig om een woning te zoeken. Hieronder vallen ook studenten die op kamers willen. Huurprijzen, huisjesmelkers en de vele concurrentie zit de weg naar op jezelf gaan erg dwars. Wij spraken met vijf verschillende personen om wat meer te weten te komen over de woningnood en wat we eraan kunnen doen. 

Abel Heijkamp van Woonopstand 

”Wij hebben deze organisatie opgericht wegens de woningnood in Nederland. Woonopstand is een coalitie van allerlei verschillende actiegroepen samen die iets aan de woningcrisis willen doen. Wij hopen te bereiken dat onze eisen worden ingewilligd voor een radicaal en rechtvaardig woonbeleid. We hebben hier verschillende acties rondom georganiseerd. Bijvoorbeeld het komende protest op 11 juni bij Provada of andere manifestaties tegen de woningnood zoals opinieartikelen, sociale media en massa acties. Dit doen we om druk op te bouwen om onze eisen in de wereld te zien. Dit doen we zowel op lokaal als landelijk niveau.” 

Sem Taal, student Zwolle 

“Ik was ongeveer twee maanden op zoek naar een kamer in Zwolle. Door iemand van de studievereniging ben ik aan een kamer gekomen. Hij woont in een huis en daar kwamen drie kamers vrij, daarmee had ik dus wel geluk dat ik erin kon. Ik heb ook naar een kamer gezocht via een platform ‘secure shell’, maar daarvan was het nadeel dat ik er bijna niet tussenkwam, omdat ik nog niet zo lang was ingeschreven. Op andere platformen moest je per maand betalen en daar ging ik ook niet op zoeken. Ik merkte wel dat er een woningtekort is, omdat ik er nauwelijks tussenkwam.” 

Julia Leferink, student pedagogische wetenschappen Radboud Nijmegen 

“Het is best lastig een kamer te vinden in Nijmegen. Het is niet per se heel prijzig maar het aanbod is schaars. Meestal is het iets onder de 400 euro. Kamers die door bijvoorbeeld de SSH worden verhuurd zijn niet heel duur want die hebben een maximumprijs. In Nijmegen is niet heel duur omdat er veel vanuit dit soort organisaties wordt aangeboden. Begin van het jaar had bijna niemand van onze studie een kamer, en nu denk ik ongeveer de helft. Sommigen wonen in de buurt, maar de meesten kunnen gewoon niks vinden. Er zijn ook studenten die via een makelaar huren, dan heb je meer kans op een kamer. Dit kost natuurlijk wel extra geld. Ik begon met zoeken februari van mijn examenjaar, ik sta al anderhalf jaar ingeschreven bij SSH. Ik vond een kamer tijdens de introweek dus in augustus. Meest studenten zitten in de binnenstad.”

Ernst Koelman, woordvoerder vereniging woningcorporaties AEDES 

”Wij zijn de vereniging van woningcorporaties. Wij behartigen de belangen van de woningcorporaties in Den Haag. De corporaties bouwen zo veel mogelijk nieuwe woningen om de problemen op de woningmarkt op te lossen. Hierover zijn ook afspraken gemaakt met de minister op dit moment. Die afspraken om de woningbouwopgave te verhogen in 2030 zijn al even geleden gemaakt. Hiervan zijn er al een aantal gebouwd, maar er moeten nog veel meer komen. Onze gezamenlijke ambitie is dan ook om de woningen te bouwen.” 

Léon Bobbe, Zelfstandig adviseur strategie en positionering 

“De situatie op de woningmarkt voor jonge mensen is op dit moment zeer slecht. Jongeren zijn zo’n beetje kansloos geworden om voor hun dertigste zelfstandig te kunnen wonen en uit huis te gaan. De enige kans om een huis te kunnen bemachtigen is als ze veel geld hebben en veel jongeren hebben dat niet dus die zitten gevangen in allerlei ongemakkelijke situaties. En elke keer als je denkt dat het toegankelijk en betaalbaar is dan gaan de prijzen weer omhoog. En er is ook geen uitzicht. Het gaat pas beter als er meer gebouwd wordt en voorlopig zit dat er nog niet in. Daarom denk ik dat er een hele generatie is die denken dat zelfstandig wonen pas iets is als je een dertiger bent.” 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *