Huishoudens geven meer geld uit aan goederen en diensten dan afgelopen jaar. Dit meld het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) in een persbericht. Metingen van het CBS geeft aan dat mensen in augustus dit jaar 0,5% meer uitgeven aan goederen en diensten dan in augustus 2022. Net als vorig jaar besteden mensen meer aan diensten en minder aan goederen.
Gezinnen geven 1,8% meer geld uit aan diensten, zoals verzekering, kapper, evenementen en restaurants dan in 2022. Aan voeding- en genotmiddelen hebben huishoudens 3,7% minder besteed. Aan duurzame producten werd door gezinnen 0,8% minder besteed, vooral minder elektrische apparaten, kleding en spullen voor de woning. Er werden dit jaar wel meer auto’s aangeschaft dan afgelopen jaar. Verder kochten 1,1% van de huishoudens meer overige goederen als energie een producten voor persoonlijke verzorging. Het grootst gegroeide percentage is dus dat van diensten. “Over een lange termijn geven we als we rijk worden, minder geld uit aan basisbenodigdheden als voedsel en meer als luxe zaken als diensten,” Zegt Robert Inklaar, hoogleraar in de Economie van Productiviteit en Welvaart. “maar voor dat soort effecten moet je nog verder in de tijd. Zowel in 1995 en 2022 was het aandeel voedingsmiddelen zo’n 11%.”
Volgens de maandelijkse meting van het CBS over consumptie, liggen de verschillen voornamelijk aan de situatie in de arbeidsmarkt, de ontwikkeling van hun vermogen en de verwachting van de consument. Deze factoren hangen goed samen met de metingen, maar een verbetering van de omstandigheden levert niet per se een groei van de consumptie op.