Nieuwe regels in Friesland voor verbouwen, meer ruimte voor dieren: “manieren om je spouwmuur te isoleren zonder dieren te verstoren.”
Nieuwe regels in Friesland voor verbouwen, meer ruimte voor dieren: “manieren om je spouwmuur te isoleren zonder dieren te verstoren.”

Nieuwe regels in Friesland voor verbouwen, meer ruimte voor dieren: “manieren om je spouwmuur te isoleren zonder dieren te verstoren.”

Tegenwoordig willen mensen graag hun huis beter isoleren door bijvoorbeeld spouwmuren te vullen met isolatie materiaal. Provincie Friesland wil graag regels versoepelen waardoor mensen deze spouwmuren sneller kunnen isoleren en verbouwen. Door het isoleren kan de ruimte voor dieren verdwijnen. Dit gaat voornamelijk over onder andere huismussen, gierzwaluwen, spreeuwen en meerdere vleermuissoorten die dood kunnen gaan tijdens het opvullen van de ruimtes. Om de ruimte voor de dieren te behouden wordt voorgesteld om nieuwe nestkasten aan de woningen te bouwen.

Marcel Kwant, woordvoerder dierenwelzijn organisatie viervoeters, zegt: “Verduurzamen is natuurlijk goed maar het moet niet ten koste gaan van de dieren, de ruimtes kunnen gevuld worden maar dan moet er eerst worden gecontroleerd of deze ruimtes leeg zijn, dit gaat vooral om vleermuizen. Deze isolaties kunnen maar dan zou er zeker een alternatieve ruimte geboden worden voor de dieren waar ze kunnen verblijven en overwinteren.” Volgens Kwant zouden nestkasten de oplossing zijn om de dieren ongestoord te laten verhuizen zodat mensen kunnen isoleren.

“Er is een manier om je spouwmuur te isoleren, zónder dat daarbij dieren worden verstoord of zelfs gedood. Dat is de methode natuurvriendelijk isoleren,” laat Suzanne Hoogers, senior communicatieadviseur van milieucentraal, weten. “Die methode is ontwikkeld, omdat er in je spouwmuur beschermde diersoorten kunnen leven. Volgens de Wet Natuurbescherming mag je die dieren niet doden of verstoren. De methode natuurvriendelijk isoleren houdt op verschillende manieren rekening met beschermde diersoorten.”

Hoogers zegt dat het plaatsen van vervangende verblijfplekken en het werken volgens de natuurkalender valt onder de werkwijze van natuurvriendelijk isoleren. Dat werken volgens de natuurkalender houdt in dat je rekening houdt met de kraam- en overwinteringsperiode van vogels en vleermuizen. “Want als je bijvoorbeeld exclusion flaps (kunststof kapje over kieren in de spouwmuren, waardoor de dieren wel vanuit de spouw naar buiten kunnen vliegen, maar vervolgens niet meer terug naar binnen kunnen) plaatst in een periode dat bijvoorbeeld vleermuizen een winterslaap houden, dan vliegen ze dus niet naar buiten en zitten ze er mogelijk alsnog tegen de tijd dat je gaat isoleren.’’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *