De beroemde rockband “Kiss” gaf zaterdag 2 december hun laatste optreden in Madison Square Garden in New York en nam hierbij na 50 jaar optreden afscheid van het podium. De band geeft aan om in de toekomst door te gaan met optreden met het gebruik van hologrammen. Frontman Paul Stanley hoopt dat de band zo “onsterfelijk” wordt. Deze moderne vorm van technologie werd al eerder toegepast bij het concert van ABBA wat een groot succes was. De eerste artiest die als hologram op trad, was rapper in 1996 overleden rapper Tupac. Hij trad 15 april 2012 op samen met Snoop Dogg bij festival Coachella in California.
“Ik vind het verschrikkelijk,” zegt Pay Kolmüs, muziekjournalist, artist consultant en docent. “De hologrammen zijn met name een manier voor onder andere de muziek labels om meer inkomen te ontvangen”. Volgens Komüs is het vooral voor jongeren een minder groot probleem omdat zij al veel gewend zijn om veel op schermen te zien en dus al blij zijn dat ze een KISS concert kunnen meemaken. “Het is niet eerlijk om voor concerten zonder dat de artiesten aanwezig zijn dezelfde prijzen te vragen als voor de concerten waar ze wel zijn. Doordat de artiesten niet aanwezig zijn mist er ook een stukje sfeer waardoor je net zo goed een live optreden online kan kijken, als je naar een concert gaat voor de sfeer tussen de mensen is het wel een goeie oplossing.”
Volgens Koos Zwaan, Lector innovatie in de muziekindustrie op Hogeschool Inholland is de ontwikkeling van de hologrammen in vele aspecten juist een erg goed idee. “Artiesten zoals bijvoorbeeld ABBA en Kiss zijn fysiek niet meer in staat om op te treden en op deze manier kunnen ze toch hun fans live ervaringen kunnen blijven bieden en zo ook geld verdienen.”