“De islam is een groot deel van onze identiteit”
“De islam is een groot deel van onze identiteit”

“De islam is een groot deel van onze identiteit”

Ömer Senturk (23) is geboren en getogen in Zwolle, de stad waar hij ook aan het afstuderen is voor commerciële economie. Naast zijn studie is hij voorzitter van de jongerenvereniging van de Moskee van Zwolle. Moslim zijn is mooi, maar heeft ook zijn nadelen, omdat er veel vooroordelen jegens de islam bestaan. Hij probeert mensen daarom een ander beeld te laten zien.

Zijn moskee nodigt vaak mensen van buiten uit. Zo doen genodigden bijvoorbeeld mee aan de ramadan en schuiven aan tijdens de iftar. Als er iemand van buiten komt probeert de moskee veel aandacht te schenken aan die persoon om die een zo comfortabel mogelijk gevoel te geven. “We zien dan altijd dat mensen met een goed gevoel naar buiten gaan.”

Als de islam in de media komt heeft het vaak een negatieve lading. Hoe gaat Ömer als moslim met zulke opmerkingen om? “Als Geert Wilders iets zegt over de Koran of iets wat de profeet heeft gedaan, dan heeft hij zich daar niet in verdiept. Hij heeft iets gezien en plaatst dat buiten de context. Dat is wat hij uitzendt en dat is wat mensen opnemen. Ik lach er wel om maar het doet wel wat met mij, maar niet zo dat ik volgende dag iemand met stenen ga bekogelen.”

Hij vertelt dat iedereen hier anders mee omgaat. Als voorbeeld geeft hij een varkensbarbecue, die iemand wilde houden voor de moskee in Zwolle: “Je hebt vurige jongens die de man meteen willen aanvallen en je hebt jongens die zeggen dat ze het moeten laten gaan omdat zij anders de boeman worden. Die discussie onderling is wel grappig, maar de situatie is ook wel intimiderend, want de islam is een deel van onze identiteit, het is een heel groot ding uit ons leven.”

Vandaar dat Ömer de islam zo goed mogelijk probeert te vertegenwoordigen bij de mensen om zich heen. Hij is de voorzitter van de jongerenvereniging van de moskee. Hierin heeft hij een voorbeeldfunctie: “Als voorzitter is het vooral het leiden van projecten, het leiden van vergaderingen, het opstellen van jaarplanningen. We hebben laatst nog een jaarplanning ingediend naar het grotere bestuur. Wij hebben een bepaalde structuur; eerst heb je het grote bestuur en daaronder heb je drie takken, de jongere mannen, de dames en de vrouwen. Wat we dan vooral doen is verantwoording afleggen naar boven toe.”

Maar gelukkig is het niet allemaal heel serieus, vertelt Ömer; “Voor de rest organiseren we spelletjesavonden, lezingen en uitjes. We proberen in zoveel mogelijk interactie te blijven met de islamitische gemeenschap binnen Zwolle, met de insteek om zoveel mogelijk uit te breiden. Zo hebben we recentelijk een nieuwe kamer ingericht. We hebben een hele mooie pingpongtafel aangeschaft en we hebben een Playstation. Het is een hele mooie hangplek geworden om te chillen,” vertelt hij trots.

“Wij gaan wel met de tijd mee, 30 jaar geleden zouden ze dit niet doen. Omdat de bestuursleden ook zien dat steeds minder jongeren komen, aangezien er niks te doen is. Er wordt nu dus wel geïnvesteerd om jongeren hierheen te laten komen. Zo komen er veel vriendengroepen die met elkaar mengen. Dit komt door de activiteiten die wij daar houden.”

Wat raadt Ömer iemand aan om meer van de islam te weten te komen? “Probeer dingen te ervaren, bezoek eens Egypte of Saudi-Arabië, vergelijk met wat je daar ziet met wat je in de nieuws en media voorbij ziet komen. Vergelijk dingen, lees de Koran. De Nederlandse vertaling of Engels is ook veel inzichtelijker. Ervaar dingen.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *