Een significante meerderheid van de Nederlanders wil de zomertijd per direct afgeschaft hebben. Dit blijkt uit een enquête uitgevoerd door platform Slaapwijsheid onder 7000 respondenten. Permanente zomertijd zorgt ervoor dat onze biologische klok en ons slaapritme worden verstoord. Voor de zomertijd moet om de zes maanden de klok een uur naar voren worden gezet.
De zomertijd begint op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. De zomertijd is ingesteld om energie te besparen, maar dit werkt juist averechts vindt Bram Speelman, eigenaar van slaapwijsheid. “We moeten de Britse tijd aanhouden, want nu volgen we de Berlijnse tijd terwijl deze veel verder weg ligt,” vertelt Speelman. “Als we de Britse tijd aanhouden begin je de dag met veel licht en eindig je de dag in schemer. Dit is veel beter voor het slaapritme van de mens.” Dit komt doordat je lichaam in de ochtend snel melatonine afbouwt door het licht. Dit is het slaaphormoon die je lichaam erg moe maakt in de nacht. Cortisol wordt in het ochtend licht juist wel aangemaakt. Dit is het stresshormoon die je hersenen vertelt dat je wakker moet worden en moet opstaan. Dit is dus erg gezond. In de avond wordt het weer sneller donker en dan geeft je lichaam aan dat je je moet voorbereiden op de nacht.
Het bedrijfsleven in Nederland houdt de afschaffing van de zomertijd nu vooral nog tegen. Vooral de transport sector ligt dwars voor aanpassingen. De Nederlandse overheid wacht ook tot onze buurlanden hebben besloten wat zij met de zomertijd doen en daar stemmen wij op af. We zijn inmiddels al vijf jaar in afwachting en de overheid blijft er druk over discussiëren, maar tot nu toe is er nog niks veranderd.