Het demissionair kabinet presenteerde 7 juni plannen om dodelijk geweld tegen vrouwen aan te pakken. Het plan met de naam “stop femicide!” heeft als doel om zo veel mogelijk femicide gevallen te voorkomen. Het plan komt niet zomaar uit de lucht vallen. Iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord door een man. Dit gaat vaak om een bekende zoals een ex of huidige vriend.
Gerianne Rozema, een expert op het gebied van de aanpak van huiselijk geweld, wijst erop dat hoewel mannen nog steeds vaker worden vermoord, de statistieken laten zien dat femicide vaak voortkomt uit huiselijk geweld. Moorden op mannen houden daarentegen hoofdzakelijk verband met criminele activiteiten. “Je kunt wel zeggen dat er ook veel mannen worden vermoord, maar als je kijkt naar hoe vaak deze moorden drugs- of crimineel gerelateerd zijn, dan zijn die cijfers veel groter. Hier is veel onderzoek naar gedaan en er is veel maatschappelijke inzet om dit aan te pakken. Wanneer je kijkt naar het aantal vrouwen dat door een ex-partner wordt vermoord, dan blijkt uit onderzoek dat deze aantallen onvergelijkbaar zijn.”
In de strijd tegen femicide is het volgens Lena Olivier Martens van de Federatie Slachtoffers cruciaal om de kennis bij instanties te vergroten. Daarnaast moeten we gezamenlijk beter letten op het welzijn van vrouwen om de signalen van huiselijk geweld te herkennen.”Ik denk dat het belangrijk is om de kennis bij instanties te vergroten. Hoe kan de politie zaken eerder herkennen? Hoe kunnen scholen situaties signaleren wanneer kinderen slachtoffer zijn van huiselijk geweld, dat vaak achter gesloten deuren plaatsvindt? Hoe wordt dit herkend en gesignaleerd, en hoe kunnen we mensen beter opleiden om deze signalen te herkennen en erkennen, en vervolgens de juiste hulp te bieden? Sociale bewustwording speelt hierbij een cruciale rol.”
In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor femicide in Nederland. Het plan van het demissionaire kabinet “Stop Femicide!” richt zich op het voorkomen van dodelijk geweld tegen vrouwen en meisjes door betere herkenning van geweldssignalen door politie, justitie en Veilig Thuis, en door eerder ingrijpen bij huiselijk geweld om escalatie te voorkomen. Bij de ontwikkeling van het plan is samengewerkt met nabestaanden, ervaringsdeskundigen, organisaties en wetenschappelijke instituten.