Politici nog altijd niet veilig op straat
Politici nog altijd niet veilig op straat

Politici nog altijd niet veilig op straat

Politiek Den Haag is de afgelopen weken opgeschud door verschillende geweldplegingen jegens politici. Zo werd FvD-lijsttrekker Thierry Baudet eerder met een bierfles aangevallen in een Groningse kroeg wat al de tweede aanval was in de richting van de lijsttrekker. Eerder werd hij namelijk in België ook al aangevallen met een paraplu. Kunnen politici nog veilig over straat?

“100% veiligheid is niet te garanderen”, zegt Jelle Postma. Met 25 jaar ervaring bij het AIVD en NCTV heeft hij veel incidenten gezien met politici. “Je ziet bij Geert Wilders een cirkel van beveiligers die hem moeten beschermen. Dat is onder andere resultaat van een steeds verdergaande polarisatie. De groepen in de samenleving staan steeds meer tegenover elkaar.”

“Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen eenlingen en gecoördineerde agressie”, zegt Postma. “Als je kijkt naar het geval van Theo van Gogh, die vermoord werd in Amsterdam, kun je zeggen dat Mohammed B. (moordenaar Van Gogh, red.) een eenling was. Ook al was hij gelieerd aan de Hofstad-groep behoorde hij niet tot de kern van deze groep”

Ook voormalig-Tweede Kamerlid Niesco Dubbelboer zag in zijn tijd in de Kamer en als lid van de PvdA dat de agressie toenam. “In mijn tijd bij de Tweede Kamer was er nog niet echt sprake van een bedreiging. Ik weet wel dat Wouter Bos een beveiligingshuisje voor zijn deur had, dat was toe ook al aan de orde. Maar nu zie je het veel meer.”

“Tegenwoordig heeft elke gek best eenvoudig toegang tot politici. Het is wel heftig dat mensen bij Thierry Baudet hebben kunnen komen. Het is altijd relatief makkelijk om politici te belagen.” Hij zag bij zijn partij ook het belang van beveiliging voor politici. “Ik ben directeur geweest bij het partijbureau van de PvdA. Job Cohen kreeg toen ook beveiligers die van tevoren bij elke bijeenkomst keken wat de situatie was. Dan checken ze de zaal voor het evenement op eventuele veiligheidsrisico’s. Ik neem aan dat dat bij Baudet ook is gebeurd, maar dit is heel lastig te voorkomen.”

Uiteindelijk zien beide experts weinig perspectief voor de toekomst. “Het wordt steeds explosiever”, zegt Postma. “We zullen terugschieten in meer repressie en het gebruik van strafrecht. Wij denken dat je hierbij meer aan inclusie moet doen. Hier zijn we nog lang niet klaar mee.”

“Het is heel lastig. Het blijven individuele gevallen. In Groningen was het een minderjarige. Je kunt die mensen niet zomaar weren”, zegt Dubbelboer. “Het risico bestaat dat politici minder eenvoudig op straat kunnen en altijd beveiligers nodig hebben. Dat is heel jammer.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *