De afgelopen WK-kwalificatie wedstrijd tussen Brazilië en Argentinië werd gestaakt door rellen op de tribune. Voor de aftrap ging het al mis en gingen de supporters elkaar te lijf. Het Argentijnse elftal melde zich bij de tribune om een poging te wagen om de gemoederen te sussen. Na een mislukte poging begaven ze zich richting de catacombe. Toen de Braziliaanse politie optrede, rukte Argentijnse supporters stoeltjes los en gooide deze richting de politie. In Nederland hoor je ook bijna elk weekend wel een bericht over wangedrag op de tribune, maar in Engeland is er weinig sprake van wangedrag tijdens het voetbal. Dit komt onder andere door een meldingsplicht, een alcohol verbod en een vaste zitplaats. Is deze Engelse oplossing ook een goed idee voor het Nederlandse voetbal?
Over het Engelse supporterssysteem wordt veel gesproken door de weinige stakingen en geweldincidenten. Het is dus logisch dat er veel voorstanders zijn voor het invoeren van het Engelse systeem in Nederland. Echter zegt voetbalonderzoeker Wolsink ‘’we raken soms in paniek. We hoeven niet altijd alles opnieuw in te richten. Voor corona ging alles relatief goed op de tribune.’’ Omdat er voor corona volgens Wolsink, vrij weinig wangedrag op de tribune was, hoeft het systeem in Nederland niet helemaal heringericht te worden. Ook kost het veel geld en politie bezetting. Dit zou zonde zijn als het systeem al goed genoeg ingericht is.
Toch denken velen dat in ieder geval delen van het systeem goed zouden werken in Nederland. Zo sprak ik, Hoogleraar race, inclusion and communication (football and media), Jacco van Sterkenburg. Hij zegt ‘’In de periode na corona zien we een stijgende lijn in supporters die een stadionverbod opgelegd krijgen. Dit komt vaak door vuurwerk of bier gooien en kwetsende spreekkoren.’’ Er gebeuren dus weldegelijk dingen op de tribune die niet horen. Om dit gedrag tegen te gaan, kan het effectief zijn om een aantal elementen uit het Engelse systeem te gebruiken. Zo zegt van Sterkenburg ‘’Vaste zitplaatsen en het cameratoezicht wat in Engeland ver ontwikkeld is, kan in Nederland ook werken. Het helpt met het identificeren van supporters.’’ Wel is het de vraag wat je als Nederland wil overnemen. Engelse maatregelen zijn effectief, maar gaan soms wel ten kosten van supportersbelevenis. Je mag bijvoorbeeld geen bier meenemen naar je zitplaats. Van Sterkenburg voegt hier aan toe. ‘’In Duitsland werken clubs veel samen met supporters. Samen worden fan projecten bedacht.’’
Ondanks dat er veel gesproken wordt over verschillende systemen, of de ongeregeldheden in het stadion wel echt zo heftig zijn en of de KNVB momenteel wel een goed systeem heeft. Is het onduidelijk of er veranderingen gaan plaatsvinden voor de voetbalsupporters in Nederland. Wel kan de KNVB genoeg inspiratie op doen door te kijken naar andere voetballanden.