Pfeiffer, een ziekte die jarenlang bestaat en geen remedie heeft. Per jaar worden tussen de 7000 en 8000 mensen besmet. Noa Lang, professioneel voetballer, vertelde laatst dat hij lang last heeft gehad van de ziekte. Hij is hier niet de enige in. De 18 jarige handbalster Sterre Jansen van Olympia Hengelo is vorig jaar ook besmet geraakt. Ze vertelt over de ziekte en hoe het haar plezier en energie voor de sport wegnam.
Sterre, jij hebt afgelopen jaar pfeiffer opgelopen. Hoe is dit gebeurt?
“Herfst van 2022 merkte ik dat ik vaak erg moe was. Toen heb ik een bloedonderzoek gedaan. Daaruit bleek dat ik pfeiffer had.”
Symptomen van Pfeiffer zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, keelpijn en koorts. Wat voor klachten heb jij last van gehad?
“Ik werd heel erg snel moe, veel sneller dan vroeger. De andere klachten heb ik gelukkig weinig last van gehad. Pfeiffer heeft wel effect gehad op mijn luchtwegen. Mijn astma werd hierdoor een stuk erger. Hiervoor moest ik aan de medicatie. Ik heb in totaal ongeveer een jaar last gehad.”
Jij sport best wel veel, handbal om precies te zijn. Hoe ging het met sporten toen je deze ziekte kreeg?
“Ik mocht gelukkig wel blijven sporten. Ik moest van de dokter wel minderen in trainingen als ik erg moe was. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik hier niet heel goed naar heb geluisterd en bijna niet heb geminderd. Ik denk dat hierdoor mijn herstel ook langer duurde.”
Hoe lang heb je moeten herstellen?
“Ergens denk ik nog steeds aan het herstellen ben. De herstelperiode is lang en onduidelijk. Bij bijvoorbeeld een knieblessure of gebroken voet heb je een vast stappenplan, en bij deze ziekte heb je die niet. Het was telkens gokken wanneer ik meer kon gaan doen of bijvoorbeeld uit anderen hun bidon kon drinken. Ik merk nog steeds dat ik na een dag met veel prikkels langer en eerder vermoeid raak dan voor ik besmet raakte.”
Heb je bij het handballen nog veel last gehad van de vermoeidheid?
“Ik had steeds minder plezier in het handballen, en ik werd snel heel moe. Hierdoor kreeg ik steeds minder zin om te trainen en haalde ik niet de resultaten die ik wou halen.”
Hoe ben je hier mentaal mee omgegaan?
“Mentaal had ik het best zwaar, vooral aan het begin. Het beperkte mij onbewust in wat ik kon en wou doen. Nadat de vele vermoeidheid was verdwenen merkte ik dat het daar aan lag. Ik lag thuis ook echt 24/7 in bed. Gelukkig heeft mijn moeder mij heel goed geholpen. Ze dacht eerst dat ik me aan het aanstellen was, maar na de diagnose begreep ze gelukkig waar de vermoeidheid vandaan kwam. Ik heb fijn met haar kunnen praten over dat ik niet zo lekker in mijn vel zat. Ik stond na bijna elke training wel te huilen omdat het plezier in handballen gewoon weg was.”
Wat heb je geleerd van de ziekte?
“Dat het belangrijk is om goed naar mijn lichaam te luisteren en duidelijk mijn grenzen aan te geven. Ook om het bespreekbaar te maken waar ik allemaal last van had. Ik heb er wel spijt van dat ik weinig met vriendinnen heb besproken waar ik het moeilijk heb gehad.”
Heeft pfeiffer ook nog positieve dingen veranderd in je leven?
“Het heeft me eigenlijk alleen dwars gezeten. Ik heb wel geleerd hoe ik er beter mee om kon gaan. Ik ging bijvoorbeeld vanaf begin 2023 trainen met Nederland onder 17 als voorbereiding voor het EK Beach handbal. Ondanks mijn pfeiffer klachten ben ik Europees kampioen geworden. Door tijdens het toernooi mijn rust te pakken en veel dutjes te doen ben ik het hele toernooi fit gebleven. Ik vond het ook zeker niet erg om met een goed excuus lekker te kunnen slapen tussendoor, hahaha!”