In mei 2024 heeft het kabinet besloten dat er een verbod ingaat op het adopteren van kinderen uit het buitenland.
Over de ingang van dit verbod hebben wij vijf verschillende bronnen bevraagd. De vraag luidde: Wat vindt u van het adoptieverbod?
Zij hebben ieder hun mening met ons gedeeld.
- Jie Wen Hulsman, zelf geadopteerd.
“Ik vind het vooral erg jammer. Als ik hoor dat de grootste reden voor deze keuze de misstanden zijn bij Nederlandse adoptieorganisaties denk ik vooral, waarom pak je het probleem niet bij de kern aan. Het is volgens mij een beslissing die haaks staat op het probleem zelf. Als ik het verhaal op mezelf betrek weet ik namelijk dat het hele proces van een kind adopteren uit het buitenland echt extreem lang duurt, er komt namelijk zo veel papierwerk andere formaliteiten bij kijken dat ik geen benul zou kunnen hebben waar deze misstanden zich dan voor kunnen doen. Je neemt met deze keuze natuurlijk ook een bepaalde mogelijkheid voor kinderen uit minder bedeelde landen weg om een kansrijker leven te leiden, als ik niet was geadopteerd had ik nu waarschijnlijk in een kledingfabriek gewerkt of misschien was ik er zelfs wel helemaal niet meer geweest.”
- Lise van Emmen, pedagoog en heeft onderzoek gedaan naar ‘adoptiebedrog’.
Ik denk dat wat het kabinet hier probeert te bewerkstelligen heel goed is, aangezien er in het buitenland weinig of minder zicht is op het proces van adoptie dan wij dat in eigen land hebben. Helaas hoor je te vaak verhalen over kinderen die bij hun ouders zijn weggehaald, kinderen die ter adoptie zijn afgestaan. Kinderen die er jaren later achter moeten komen dat hun ouders niet achter de adoptie stonden. Om dat te voorkomen, ben ik van mening dat dit een hele goede ontwikkeling is. We spreken wel over kinderen, en soms ben ik bang dat adoptie in het buitenland – en ik spreek hierbij niet over adoptieouders, maar over adoptiebureaus en weeshuizen – als een economische transactie wordt gezien. Daarom vind ik dit een positieve ontwikkeling.
- Karin van Galen
Functie: Secretariaat medewerker SP Tweede Kamerfractie
“De SP vindt dat het belang van het kind bij adoptie altijd voorop moet staan. Bij interlandelijke adopties zijn de misstanden dusdanig hardnekkig gebleken dat de SP pleit voor het stoppen met interlandelijke adopties. De Commissie onderzoek interlandelijke adoptie (commissie Joustra) heeft ook geconcludeerd dat de overheid ernstig is tekortgeschoten in het tegengaan van adoptiemisstanden en dat er ernstige twijfels zijn of het mogelijk is een realistisch publiekrechtelijk systeem te ontwerpen waarin de geconstateerde misstanden niet meer voorkomen. Ook de minister voor Rechtsbescherming heeft aan de Kamer geschreven dat interlandelijke adoptie ook in de ogen van dit kabinet geen duurzame oplossing meer is om de belangen van kinderen te beschermen, het belang van het kind het beste gediend is wanneer hij of zij veilig in eigen land, cultuur of regio kan worden opgevangen en het voornemen bestond om interlandelijke adoptie definitief stop te zetten”, aldus Karin van Galen.
- Jenny Lupic, adoptieouder
,,Ik vind het jammer dat mensen die nu een kind willen adopteren uit het buitenland de dupe worden van de misstanden van de jaren 70 en 80. Tegenwoordig is dat goed/veel beter geregeld. Natuurlijk gaat de voorkeur uit naar het opgroeien van kinderen in hun eigen land. Het is de vraag of dat realistisch is. In veel adoptielanden hebben mensen weinig financiële middelen om een kind te adopteren. De kinderen blijven dan in kindertehuizen wonen of belanden op straat. Dat is niet in het belang van die kinderen. Zij hebben ook recht op veiligheid en ouders die liefde en aandacht geven. Ik vind dat buitenlandse adopties door moeten gaan, mits het wettelijk goed geregeld is. Op die manier kun je kinderen een fijne toekomst geven.’’
- Rob Marrevee – adoptievader
Het is goed dat er een verbod is. Internationale adoptie kan kinderen een kans bieden op een beter leven, maar het proces kent ook nadelen en uitdagingen. De gevolgen hiervan raken zowel de kinderen als de adoptieouders. Zoals het verlies van de identiteit van het kind. Bij adoptie naar een ander land wordt een kind geïsoleerd van hun geboortecultuur, taal, en tradities. Dit kan leiden tot verwarring en een gevoel van vervreemding. Voor veel geadopteerde kinderen kan het moeilijk zijn om zich volledig thuis te voelen in hun nieuwe omgeving, wat kan leiden tot identiteitsproblemen en psychologische stress. Kinderen die op oudere leeftijd worden geadopteerd, hebben vaak trauma’s en hechtingsproblemen opgelopen, waardoor ze extra uitdagingen ervaren bij het integreren in een nieuw gezin. Dit kan leiden tot gedragsproblemen en moeilijkheden in de relatie tussen ouder en kind. Ook zijn er in sommige gevallen meldingen gedaan van kinderhandel, waarbij kinderen onrechtmatig worden weggenomen bij hun biologische ouders.