Flevoland staat ook dit jaar weer het bovenaan als het gaat om het aantal meldingen van kindermishandeling. Dit is hoger dan bij andere provincies. Uit onderzoek van 2023 door de gemeente Noordoostpolder blijkt dat emotionele kindermishandeling stijgt. Niet alleen in de polder, maar ook in de rest van Nederland. Volgens Anneriek Kuiken en Anke van Dijke heeft dit verschillende oorzaken.
Volgens Anneriek Kuiken van gemeente Noordoostpolder sociaal domein jeugdhulp, kan de groei van emotionele kindermishandeling verschillende redenen hebben. ” De Noordoostpolder heeft een jonge bevolking dus die hebben vaak te maken met bijvoorbeeld veranderende gezinsstructuren, echtscheidingen, single ouderschap of dat ouders geld tekort hebben en fulltime moeten werken. Dit allemaal kan zorgen voor extra stress en spanning in gezinnen. Hierdoor kan emotionele verwaarlozing of mishandeling vaker voorkomen, want er is dan minder tijd om op de emotionele behoeften van kinderen in te spelen. ”
Niet alleen veranderde gezinsstructuren, maar ook andere factoren spelen volgens Kuiken een rol: ”De huidige druk die op mensen staat door de hedendaagse maatschappij is ook een factor hierin. Denk dan aan financiële stress of hoge werkdruk, die hebben hier een grote invloed op. Het mentaal welzijn van ouders (depressie, angststoornis, autisme) speelt een grote rol. Bij veel buitenlandse gezinnen zijn de ouders vaker dan gemiddeld sociaal geïsoleerd, wat kan leiden tot minder steun of minder middelen als het gaat om opvoeden. Iets wat dan weer kan leiden tot emotionele mishandeling”. Volgens Kuiken zien we dit in heel Flevoland terug omdat daar de bevolking dan dus ook een stuk jonger is. ”Als je kijkt naar Almere, zij scoren als stad het hoogste als het gaat om kindermishandeling maar hebben ook het hoogste percentage aan jonge mensen vergeleken met de rest van Nederland”, aldus Kuiken.
De gemeente Noordoostpolder zegt volgens Kuiken korte lijnen te hebben met de verschillende jeugdzorg instanties en zo dus kindermishandeling goed aan te pakken. Een echt concreet plan om dit probleem aan te pakken is nog niet bekend.
Op landelijk niveau blijkt in een onderzoek van het Nederlandse jeugd instituut (NJI) dat in 2017 de cijfers van emotionele verwaarlozing al erg hoog stonden. Emotionele verwaarlozing lag op 36%, fysieke verwaarlozing op 24% en emotionele mishandeling op 11%. Anke van Dijke, mede-eigenaar van stichting Fier, zegt dat het huidige jeugdzorgstelsel hier invloed op kan hebben. Haar stichting zet zich in voor bijvoorbeeld trauma behandelingen nadat kinderen te maken hebben gehad met kindermishandeling.
Emotionele kindermishandeling wordt te langzaam herkent zegt ook van Dijke, ”Vaak worden kinderen pas te laat gemeld bij een van de zorg instellingen. Bij emotionele kindermishandeling is dit nog lastiger omdat dit niet fysiek geweld is, kinderen worden dan verwaarloosd, gepest of gekleineerd en dat is moeilijk te detecteren.”