10 mei 2025

Konikpaarden in de klis

Eind november ontstond er veel ophef over de Konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Staatsbosbeheer besloot de helft van de Konikpaarden naar de slacht te brengen vanwege een aanvallende plantensoort: de grote klis, een smakelijk hapje tot de plant in het najaar verandert in zaadbollen met stekelige haakjes. Dit zorgt voor tranende ogen, oogontstekingen en oogletsel bij de konikpaarden als de bolletjes vast haakt aan de vacht en hun manen, kortom het gebied is ongeschikt zijn voor deze grazers. ‘Het is schandalig maar onderdeel van een groter probleem: We laten allerlei grote grazers los binnen hekken zonder de mogelijkheid om te migreren en zonder natuurlijke vijanden. Dat eindigt altijd met hongerdood, afschot of slachthuis’, aldus dierenactivist Erwin Vermeulen.

In September zijn 52 paarden van de Oostvaardersveld naar natuurgebied Lauwersmeer gebracht, op de grens van Friesland en Groningen. De dieren zouden hier tot december blijven en daarna worden overgezet naar een definitieve plek, maar die kwam er niet. ‘In plaats van de klis wegmaaien, heeft Staatsbosbeheer ervoor gekozen om de dieren eerst te verplaatsen naar een gebied waarvan men wist dat ze daar niet konden blijven, om vervolgens de 28 hengsten te slachten,’ vertelt Erwin Vermeulen. 

Het zijn niet alleen de dierenorganisaties maar ook de rechter die het dierenmishandeling vinden, vermeld Erwin Vermeulen. Er moet duidelijk een verandering komen aangezien de Konikpaarden een belangrijke functie hebben voor de Oostvaardersplassen. Zo vertelt dierenactivist, Erwin Vermeulen, dat ze met hun graafgedrag het gebied open en het gras kort houden, wat gunstig is voor de overwinterende ganzen. Daarbij spelen ze een grote rol voor het toerisme. ‘Het zijn mooie dieren om te zien, dus ook voor de beleving en aantrekkelijkheid voor de bezoekers,’ aldus Corina Straatsma. Volgens deskundigen zou een groter gebied voor dezegrazers een oplossing zijn, dan hebben ze een mogelijkheid om te migreren

Als het aan GroenLinks had gelegen was er een verbindingszone gekomen tussen de Oostvaardersplassen en de Randmeren zodat herten, Heckrunderen en Konik paarden een groter leefgebied zouden hebben, vertelt Corina Straatsma (Fractievoorzitter Groenlinks, provincie Flevoland).‘Dat is niet gelukt dus heeft de gemeente Noardeeast-Fryslan besloten achttien paarden te slachten, met uitzondering van tweeëntwintig merries en veulens, om zo verdere verspreiding van de aanvallende plant te voorkomen’, aldus Corina Straatsma. Daarbij benadrukt dierenactivist Erwin Vermeulen dat je geen dieren los moet laten als je ze geen absolute vrijheid kan bieden. 

Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *