‘Het zit tussen je oren, je hebt last van een burn-out of heb je last van stress’. Dit is wat vrouwen te horen krijgen als ze naar de dokter gaan voor gezondheidsklachten. Vrouwen hebben vaak last van onverklaarbare gezondheidskwalen en late diagnoses, de reden? Het tekort aan kennis over het vrouwelijk lichaam. Mirjam Kaijer (auteur, journalist, oprichter van Voices for Women). Was zelf ook een van die vrouwen met een onverklaarbare gezondheidskwaal. Het Nederlandse zorgsysteem kon haar niet helpen dus is ze zelf op onderzoek uitgegaan. Hierna heeft ze de stichting Voices for Women opgericht waar ze strijdt voor vrouwengezondheid.
Vrouwen worden vaak niet serieus genomen bij de dokter, merkte je dit zelf ook?
‘Dit merkte ik zelf zeker ook op. Het is de algemene blik op de vrouw überhaupt. Het wordt allemaal vanuit de mannelijke geneeskunde gezien. De artsen waren vroeger alleen maar mannen en dat is sinds maar een eeuw anders. Die oude zienswijze regeert nog steeds, het is in een mooier jasje gestopt maar er wordt er zo naar vrouwen gekeken. Vrouwen worden veel sneller aan de psyché toegewezen. Vrouwen krijgen veel sneller medicatie, het zijn vooral vrouwen die antidepressiva toegeschreven krijgen. Er is een hoop werk aan de winkel’.
U heeft zelf onderzoek gedaan naar het vrouwelijk lichaam, wat was de uitkomst hiervan?
‘Ik kwam erachter dat in elk opzicht vrouwen anders ziek worden dan mannen. Elke vezel, elke cel wordt anders ziek als je het vergelijkt met het lichaam van de man. Dit heeft ermee te maken dat vrouwen een heel ander hormonaal stelsel hebben dan een man. En de prachtige mogelijkheid hebben om kinderen te kunnen baren waardoor alles ook anders is afgestemd. Het is niet alleen het vrouwenhart dat anders ziek wordt maar ons brein, onze darmen, onze nieren, alles’.
Het is dus eigenlijk knettergek dat vrouwen dezelfde behandeling krijgen als een man?
‘Het is eigenlijk schandalig. Als je ziet wat daar de gevolgen van zijn en hoe weinig mensen daarvan op de hoogte zijn. Ook hoe vaak het nog tegen vrouwen wordt gezegd dat het psychisch is of dat het tussen hun oren zit. Dat het komt door te veel stress of te veel dit of dat, terwijl er veel vaker gezegd moet worden ‘we weten nog veel te weinig van het vrouwenlichaam’.
Merkt u al op dat de medische wereld aan het veranderen is in het voordeel van de vrouw?
‘Ik ben namens andere vrouwen opgestaan want ik dacht jongens het moet anders. Samen met mijn stichting merken we wel dat dit een enorme bewustwording heeft veroorzaakt bij artsen, instanties die zich er ook hard voor maken. Het heeft wel indruk gemaakt dat vrouwen zelf zijn opgestaan en hun verhalen vertellen, over wat hun is overkomen en dat heel veel vrouwen zich herkennen in die verhalen. Hierdoor is er een olievlek ontstaan waardoor er een kentering gaande is. We zien dit ook door de petitie die we hebben gelanceerd die 60.000 keer is ondertekend dat er Kamervragen door zijn gekomen en dat er nu ook miljoenen uitgetrokken worden voor de vrouwenzorg. Dit is al een heel mooi begin en we hopen dat dit verder wordt doorgepakt. Er gebeuren goede dingen maar er moet ook nog ongelofelijk veel gebeuren. Er moet een grote inhaalslag komen, hoe eerder hoe beter’.