Zes landelijke instellingen die zich inzetten voor de muzikale ontwikkeling voor jongeren krijgen ondanks eerdere bezuinigingen toch nog een subsidie van 1,9 miljoen euro. Het Britten Strijkorkest, een van die zes instellingen, haalt opgelucht adem. Loes Visser: ‘Zo kunnen jongeren hun dromen blijven waarmaken.’
Deze zomer besloot het fonds voor Cultuurparticipatie vanaf 1 januari 2025 geen subsidies meer te verlenen. Het was een zware klap voor musici en muziekliefhebbers dat de ontwikkelingsmogelijkheden voor honderden talentvolle jonge musici in Nederland niet langer werden voortgezet. Voor de groep professionele jonge musici, het Jong Oranje van Nederland, die zich voorbereid op gevulde concertzalen is dit keer een uitzondering gemaakt. Klassieke muziek moet op de agenda blijven staan.
Jonge musici hebben organisaties zoals Het Nationaal Jeugdorkest, het Prinses Christina Concours, en Het Britten Jeugd Strijkorkest nodig. “Deze organisaties zijn van belang omdat je steeds een goal moet hebben om naar toe te werken, voor velen is dat het conservatorium. Een plek waar jongeren elkaar stimuleren en inspireren om hun dromen waar te maken. Jongeren vinden elkaar met hun passie,” aldus Loes Visser, dirigent van het Britten Jeugd Strijkorkest.
Noch het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB, noch in het regeerprogramma van het kabinet-Schoof staan ambities voor cultuurbeleid, muziek komt zelfs helemaal niet voor in het regeerbeleid. Maar de overheid moet de cultuur van Nederland beschermen. “We blijven duimen,” zegt Loes Visser.