Het lachgasgebruik onder volwassenen is opnieuw gedaald, een trend die al sinds 2019 zichtbaar is. De daling lijkt niet uitsluitend te danken aan het recente verbod. “sinds 2019 zien we een dalende trend. Ook al voor de ingang van het verbod’’ aldus een woordvoerder. Naast het verbod spelen ook preventiecampagnes en berichtgeving over gezondheidsrisico’s een rol.
Hoewel het moeilijk is om precies vast te stellen hoeveel invloed het verbod heeft, verhoogt het volgens de woordvoerder wel de drempel om lachgas te verkrijgen. “Er gaat ook een duidelijke boodschap vanuit, dit is een middel dat de gezondheid schaadt’’ zegt de woordvoerder, die het verbod als essentieel onderdeel van preventie ziet.
Afvalverwerkingsbedrijven pleiten ondertussen voor statiegeld op de wegwerpcilinders, die steeds vaker worden aangetroffen in het afval. “Het is heel begrijpelijk dat afvalwerkingsbedrijven pleiten voor invoer van statiegeld” stelt de woordvoerder. Statiegeld kan effectief zijn; ‘’Vanuit het oogpunt van gedragsverandering kan statiegeld best werken, idealiter zal dit moeten worden onderzocht’’.
Met de dalende cijfers lijkt de aanpak zijn vruchten af te werpen, maar de discussie over handhaving en afvalbeheer blijft actueel.