5 februari 2025

Burn-outs onder jongeren: een groot probleem

In Nederland hebben steeds meer jongeren te maken met een burn-out. Uit cijfers van het Trimbos-instituut blijkt dat 1 op de 5 jongeren tussen de 18 en 34 jaar symptomen van burn-out ervaart. Volgens Rutger Kappe, Hogeschool Inholland, lijkt dit probleem vooral te worden veroorzaakt door hoge prestatiedruk, sociale media en een gebrek aan balans tussen studie, werk en vrije tijd.

Sterre, studente die zelf een burn-out had op 16-jarige leeftijd door prestatiedruk van school en voorvallen in haar privéleven, vertelt; “Een burn-out is slopend en kost je ontzettend veel energie, helemaal als je jong bent.” Verder vult zij aan “Je wil gewoon door maar dat lukt niet en dus heb je het idee dat je nooit ergens mee opschiet.” Hoe komt dit? Meneer Kappe geeft aan dat het probleem vaak begint bij prestatiedruk en sociale media. Jongeren voelen zich steeds vaker verplicht om het ‘perfecte plaatje’ te laten zien op sociale mediakanalen zoals Instagram en TikTok. “Door bijvoorbeeld de komst van sociale media en drukte op school, durven jongeren minder te ontspannen omdat ze bang zijn dat ze achter te raken. Dit veroorzaakt een domino-effect.” 

Een burn-out is zowel een mentaal als fysiek probleem veroorzaakt door emoties. Onder jongeren gebeuren burn-outs steeds vaker, bij hen uit dit zich in de vorm van, oververmoeidheid, concentratieproblemen, fysieke klachten, etc. Sinds de coronapandemie is het aantal burn-outs onder jongeren en studenten flink toegenomen. Volgens cijfers van het CBS neemt het aantal jongeren dat zich “zeer vaak gestrest” voelt, jaarlijks toe. Zo gaf in 2023, 42% van de studenten aan zich regelmatig overbelast of te druk te voelen. Dit is een stijging van 8% ten opzichte van 2020. Ook blijken jongeren in toenemende mate psychische klachten te rapporteren: 55% van de jongeren zegt zich regelmatig niet goed in hun vel te zitten. 

Meneer Kappe vertelt, “Door extra maatregelen te nemen en extra ondersteuning te bieden, bijvoorbeeld op scholen en in andere instanties waar jongeren komen zou het probleem voordat het begint verkleind worden.” ook onderbouwd Sterre, “Als ik op de middelbare school meer ondersteuning had gekregen, had ik er een stuk minder last van gehad.” Vaak komt hulp te laat waardoor een persoon al in een burn-out kan raken daarom voert de overheid campagnes.

Een van de campagnes gevoerd door de overheid is ‘Hey, het is oké’ dit is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en is ontwikkeld in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), MIND en MIND Us. De campagne stimuleert jongeren met beginnende mentale klachten te praten over hoe ze zich voelen. Ook benadrukt deze campagne dat jongeren moeten durven praten en hulp zoeken zodat het niet zover komt dat zij een burn-out krijgen.

Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *