Het overvolle stroomnet in Nederland kan een overgang op warmtepompen niet aan, dat meldt CV-expert Frank Lankhorst. In combinatie met hoge aanschafkosten voor een warmtepomp lijkt een open haard de oplossing voor het vervangen van de klassieke cv-ketel. Toch blijkt dat ook een open haard vooralsnog niet de oplossing biedt.
De wet die ervoor moet zorgen dat huishoudens na 2026 verplicht een (hybride-)warmtepomp moeten aansluiten lijkt voor nu van de baan. Wel is duidelijk dat het gebruik van een klassieke cv-ketel geen toekomst meer biedt. Het installeren van een warmtepomp is door de hoge aanschafkosten voor veel huishoudens echter onmogelijk.
Daarnaast is ons stroomnet volgens cv-expert Frank Lankhorst ook nog niet klaar voor een transitie van cv-ketel naar warmtepomp: ‘’Wanneer het hele land over zal gaan op het gebruik van warmtepompen, zal het stroomverbruik flink toenemen. Het huidige stroomnet zal deze vraag naar stroom niet aankunnen.’’ Er moet volgens Lankhorst gezocht worden naar een tussenoplossing waarin het stroomverbruik beperkt blijft, maar wel overgegaan kan worden op duurzamere verwarming van de huishoudens.
De open haard lijkt oplossing te bieden aan het probleem, toch blijkt dat het lastig is om een open haard op een milieuvriendelijke manier te gebruiken: ‘’Er zal gebruikt gemaakt moeten worden van schoon hout dat zo min mogelijk transport heeft gehad. Daarnaast moet voor elke gekapte boom een nieuwe geplant worden.’’, aldus Guus Velders, senior onderzoeker bij het RIVM. Dit proces lijkt in de praktijk onhaalbaar te zijn.
Ook zorgt een open haard voor de uitstoot van fijnstof. Door de uitstoot van fijnstof is sprake van luchtverontreiniging, wat uiteindelijk kan zorgen voor gezondheidsproblemen. ‘’Open haarden hebben vooralsnog een klein aandeel in luchtverontreiniging. Toch sterven jaarlijks 11.000 mensen vroegtijdig aan de gevolgen van luchtverontreiniging’’, meldt Guus Velders.
Een overgang op openhaarden lijkt niet oplossing te bieden aan het financiële probleem rondom warmtepompen. Frank Lankhorst vermoedt dat een tussenoplossing momenteel het enige uitgangspunt is: ‘’Een warmtepomp is duur en verbruikt veel stroom. Daarentegen bestaan er ook hybride-warmtepompen of airco’s met verwarmingsfunctie, deze zijn goedkoper in aanschaf en verbruiken relatief minder stroom.’’