EMMELOORD-Gehoorschade is een steeds groter probleem in Nederland een steeds groter probleem. Ook onder artiesten. Dylan van dj-duo BMGK is een van die artiesten, door zijn werk als dj heeft hij tinnitus opgelopen waardoor hij bijna de hele dag een hoge toon hoort. BMGK is een dj-duo uit de Noordoostpolder, Jarno en Dylan draaien nu al bijna 10 jaar samen, voornamelijk in de Noordoostpolder zijn ze te beluisteren op verschillende festivals en in verschillende kroegen.
Heb je zelf ooit last gehad van gehoorproblemen?
Jarno: “Ik heb wel eens na bepaalde optredens gehad dat ik het evenement met een flinke piep in mijn oren verliet. Met deze piep wil je dan eigenlijk ook naar bed, maar vaak lukte dat niet omdat je je alleen maar kan concentreren op de piep die je hoort.”
Dylan: “Zelf heb ik tinnitus overgehouden aan te vaak naar harde muziek luisteren. Of dit komt door het draaien zelf, of de feestjes waar ik heen ben gegaan weet ik natuurlijk niet precies.”
Sta je tijdens je werk stil bij het risico op gehoorschade? Is dat iets waar je pas later over nagedacht hebt?
Jarno: “Vroeger niet, toen dacht ik er eigenlijk nooit bij na en kon de muziek niet hard genoeg, maar na verloop van tijd ben ik toch wat zuiniger geworden op mijn gehoor. Nu zorg ik er ook altijd voor dat de muziek in de dj-boothe niet te hard staat. Ik ben begonnen met draaien op mijn 12de dan kan je gehoor nog veel hebben. Ik ben nu 25 en merk echt wel dat ik steeds vaker een piep in mijn oren krijg.”
Dylan: “Sinds mijn tinnitus ben ik mij steeds bewuster van mijn gehoor, vooral hoe gevoelig en kwetsbaar het is. Te laat natuurlijk, maar toen ik jong was dacht ik daar totaal niet over na. Muziek stond op een, mijn gehoor dat kwam later wel.”
Gebruiken jullie zelf ook nog gehoorbescherming? En jullie omgeving?
Jarno: “Ja, altijd als ik nu draai of naar een festival ga zorg ik altijd dat ik oortjes meeheb. De piep in mijn oor die ik na een evenement heb is ontzettend vervelend. Ik probeer ook de mensen in mijn omgeving bewuster te maken van het dragen van oordoppen.”
Dylan: “Oordoppen of een koptelefoon heb ik nu standaard bij me. Mijn gehoor is zelf natuurlijk niet meer te redden, maar ik kan er nog wel voor zorgen dat het niet verder achteruit gaat.”
Wat zou volgens jou een goede oplossing zijn tegen gehoorschade?
Jarno: “Op festivals en feesten zou ik bij de deur oordopjes uitdelen. Zo kunnen de mensen zelf bepalen of ze op hun gehoor willen letten of niet. De muziek zachter zetten is geen optie. Je wil de muziek ook voelen. In clubs en kroegen zou ik wel iets van een keuring doen van de geluidssystemen. Omdat dat gesloten ruimten zijn kan het geluid niet ontsnappen. Als je hier een maximumaantal Db kan instellen denk ik dat je een hoop gehoorschade kan voorkomen.”
Dylan: “Ik vind dat oordopjes toegankelijker moeten worden op festivals en evenementen. Op alle feesten hier in de Noordoostpolder waar ik ben geweest is het bijvoorbeeld niet mogelijk om oordopjes te kopen. Als je bij evenementen wel oordopjes kan halen, zijn ze vaak ontzettend duur.”
Vind je dat er meer aandacht moet komen voor gehoorschade en hebben jullie wellicht tips om er mee om te gaan?
Jarno: “Ja ik vind zeker dat er meer aandacht voor moet komen, zeker nu er steeds meer festivals zijn. Meer aandacht aan gehoorschade maar vooral de preventie lijkt mij dus een goed idee.”
Dylan: “Ja, vooral onder jongeren mag er wel meer aandacht komen voor de preventie van gehoorschade. Als ik kijk naar mezelf was ik daar absoluut niet mee bezig. Hoe eerder je mensen bewust maakt van de gevolgen, hoe beter. Ik kan iedereen aanraden om altijd oordopjes mee te nemen, doe ze desnoods aan je sleutelbos.”