Grand Café, De Lachende Koe en The Bottom: drie horecagelegenheden in Emmeloord met één ding gemeen – ze hebben besloten te stoppen. Maar waarom gaat het niet goed met de horeca in het centrum van Emmeloord?
Ward van der Stee is sectoranalist Retail en Leisure en houdt zich bezig met economische trends rondom consumentenbestedingen binnen (onder andere) de horecasector. Van der Stee stelt dat de tijd waarin we leven niet gunstig is voor de horeca: inflatie door de oorlog in Oekraïne, energieprijzen en lonen die stijgen hebben weldegelijk invloed op het failliet gaan van horecagelegenheden. De lonen zijn gestegen door de inflatie; ”Omdat mensen hun eten en drinken niet meer konden betalen moesten er afspraken worden gemaakt binnen de CAO om lonen omhoog te krijgen”, zegt Ward. Ook zijn de huren omhoog gegaan, degene die het pand verhuurd heeft ook te maken met stijgende kosten, daarom is het huurcontract gekoppeld aan de inflatie.
Oftewel, de ondernemer heeft het zwaar met al deze stijgende kosten; ”Hierdoor kwam het een beetje in een storm terecht van duurdere energie, lonen, inkoop en huur”, vult Ward aan. Door al deze redenen gaan ondernemers (in Emmeloord) failliet en ontstaat er een café crisis. Dit is dus een landelijk probleem, maar ondernemers van The Bottom in Emmeloord zeiden last te hebben van hoge kosten en personeelstekort, en zijn daarom failliet gegaan. Dus al deze factoren spelen ook rond in Emmeloord.
Ook de economische gevolgen van de corona crisis spelen mee in het ontstaan van een café crisis: veel ondernemers moesten namelijk schuld terugbetalen aan de overheid omdat ze te veel zijn betaald tijdens de corona crisis. Verder hebben ondernemers soms achterstallige belastingschulden die moeten worden terugbetaald. Dit kan vaak over een langere periode worden afbetaald, maar toch hebben ondernemers er last van omdat ze betalingen moeten inhalen.
Hoe de café crisis in Emmeloord opgelost kan worden is niet helemaal duidelijk. Ward zegt; ”De partijen die er slecht voor staan gaan failliet en er komen vanzelf wel nieuwe partijen als er vraag naar is. Op deze manier blijft de markt in balans.” Het horecapaviljoen in Emmeloord staat al een tijdje leeg, en er zijn nog geen nieuwe uitbaters die geïnteresseerd zijn. Maar, volgens Ward zullen deze er op den duur wel komen: ”Er zijn altijd wel weer nieuwe ondernemers die wel een goed concept weten neer te zetten.”
Om te voorkomen dat een restaurant of café failliet gaat kan de uitbater het best zichzelf opnieuw uitvinden: het concept van het restaurant/café veranderen, een nieuwe menukaart of het interieur veranderen. Als dit allemaal niet lukt, komt er uiteindelijk wel een nieuwe uitbater.
In de infographic staan de horecagelegenheden in het centrum van Emmeloord afgebeeld, inclusief informatie over de oorzaken en mogelijke oplossingen voor de cafécrisis.
Reactie Gemeente Noordoostpolder
Wethouder Linda Verduin wil na een oproep op reactie niet antwoorden, via een woordvoerder laat ze weten het aan de ondernemers over te laten; ‘’Daar gaat de gemeente niet over’
Emmeloord vind het ‘’Jammer‘’
Verschillende inwoners van Emmeloord geven hun kijk op de situatie. Een mevrouw in de dorpsstraat geeft aan er zelf niet mee te zitten maar het wel lastig te vinden voor haar kleinkinderen: ‘’Wat is er nou hier voor hen? Niets’’.
‘’Er zijn een paar hele goede horecagelegenheden…’’ ‘’…voldoende’’, meldt een voorbijganger. ‘’Het is wel jammer…’’ ‘’…Maar het moet ook wel kunnen blijven bestaan.’’ Een student die zelf nog vaak in Emmeloord komt geeft aan er wel tegenaan te lopen: ‘’Ik vind het wel jammer…’’ ‘’…Dan sprak je wel de mensen die je jaren, of weken niet gezien had’’.
In de infographic staan de horecagelegenheden in het centrum van Emmeloord afgebeeld, inclusief informatie over de oorzaken en mogelijke oplossingen voor de cafécrisis.