Dinsdag 15 oktober heeft de gemeenteraad van Lelystad ingestemd met een nieuwe aanpak voor hulp aan jongeren: ‘Het knoppenplan’. Ook wordt nagegaan welke hulp daadwerkelijk nodig is en welke overbodig is, met als doel om 5 tot 7 miljoen euro te besparen en de zorg efficiënter en sneller te laten verlopen.
Sinds 2015, toen de jeugdzorg is overgedragen aan de gemeenten, is de jeugdzorg in Nederland sterk achteruitgegaan. Gemeenten kregen vooral te maken met financiële problemen en een enorme vraag, waardoor het systeem overbelast raakte.
De uitvoering van de jeugdzorg in Lelystad is al langer een probleem. Er is enorme druk op hulpverleners, er zijn lange wachttijden en er is een tekort aan zorg. ‘Ik kreeg niet de hulp die ik nodig had en dat terwijl ik ook superlang erop moest wachten’, aldus Hannah. ‘In een jaar had ik vijf verschillende therapeuten. Elke keer opnieuw je verhaal moeten vertellen bouwt weinig vertrouwen op’, vertelt Sien (echte namen bekend bij de redactie).
De gemeente worstelt al jaren met het verkrijgen van een duidelijk overzicht en wil nu de specialistische jeugdzorg terugdringen. Zorg moet namelijk efficiënter en vooral goedkoper. De gemeente wil voorkomen dat kinderen onnodig lang zonder hulp blijven, wat kan leiden tot zwaardere problematiek.
Het knoppenplan zorgt ervoor dat er specifieke zorgoplossingen zijn die passen bij de patiënt, waardoor het kind de juiste ondersteuning krijgt en ouders en verzorgers makkelijker zorg kunnen zoeken.