Studenten hebben steeds meer moeite met het vinden van een betaalbare woning. Huurprijzen zijn in sommige gevallen met wel 30% gestegen en dat probleem wordt verergerd door groepscontracten. Naar de rechter stappen is vaak geen optie.
Met groepscontracten kunnen verhuurders hun pand als een gezamenlijke woning verhuren in plaats van individuele kamers. Hierdoor kunnen ze hogere huurprijzen vragen. Studenten, die al te maken hebben met een tekort aan kamers, voelen zich vaak gedwongen deze prijzen te accepteren.
Momenteel moet er voor meer dan de helft van alle studentenkamers gehospiteerd worden, bleek uit cijfers van Kences, het kenniscentrum voor studentenhuisvesting. Dit beleid geeft verhuurders de kans om hun pand als groepswoning te verhuren in plaats van individuele kamers. Dit kan een huurder aankaarten bij een rechter, maar houden zich vaak stil uit angst.
“Stel een huurder gaat naar de rechter en krijgt het voor elkaar toch minder te gaan betalen, kan je verwachten dat de verhuurder deze persoon bij de eerstvolgende contractverlenging vervangt door iemand die wel de hoge prijs gaat betalen.” Contract expert en hypotheek deskundige, Richard Broersma over de huurwoning crisis.
Er is nog steeds een tekort van 23.000 studentenwoningen, verteld Ardin Mourik. Hij is aangesteld om het kamertekort te verkleinen door de Tweede Kamer. Er wordt gekeken naar plekken in de buurt van studentensteden. Het doel is om in 2030 ongeveer 60.000 extra betaalbare studentenwoningen te hebben verteld hij aan NOS.