Veel onrust bij universiteiten en bacheloropleidingen
Veel onrust bij universiteiten en bacheloropleidingen

Veel onrust bij universiteiten en bacheloropleidingen

Opnieuw worden er maatregelen ingevoerd om de instroom van internationale studenten terug te dringen, omdat Nederlandse studenten hierdoor belemmerd zouden worden. De kwaliteit van onderwijs, studentenhuisvesting en de arbeidsmarkt staan onder druk.

Hoogleraren en docenten aan universiteiten en hogescholen geven een groot deel van de colleges in het Engels, waardoor Nederlandse studenten deze colleges moeilijker kunnen volgen. Met het nieuwe wetsvoorstel ‘Internationalisering in balans’ wil het kabinet dat bij minstens tweederde van de opleidingen de voertaal Nederlands is, zodat Nederlandse studenten meer kans hebben hun studie succesvol te voltooien.

Sinds 2019 hebben internationale studenten te maken met steeds strengere regels zoals hogere collegegelden en een beperkt aantal stageplekken. “Due to financial reasons and the cuts that the government is making, I couldn’t stay in the Netherlands any longer,” aldus Diogo Marques, voormalig student aan het conservatorium in Den Haag. Diogo kwam in 2019 uit Portugal naar Nederland om te studeren. “I was too young to understand the financial consequences, but it’s impossible to make a life in the Netherlands. Now I study in Germany and I can’t express how happy I am to be out of this.” De maatregelen hebben ertoe geleid dat het aantal buitenlandse studenten sinds 2023 niet langer groeit, maar blijkbaar vindt het kabinet het nog niet genoeg.

Het verlies van internationale studenten zorgt echter voor een afname van inkomsten en helpt niet bij het opvangen van tekorten op de arbeidsmarkt. Studenten van binnen en buiten Europa versterken de kenniseconomie en bevorderen de samenwerking tussen verschillende landen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *