Dag tegen Internetcensuur: Wat doen de Nederlandse internetactivisten?

Foto: Kevin Krikhaar

ZWOLLE – Vandaag, 12 maart, is het de Internationale Dag tegen Internetcensuur. Deze dag is in het leven geroepen door de buitenlandse organisatie Reporters Without Borders, die, naast persvrijheid, strijden dat het internet onafhankelijk blijft, en, bijvoorbeeld, kritische websites niet geblokkeerd worden door bepaalde landen.

Een Nederlandse organisatie die je hiermee zou kunnen vergelijken is Bits of Freedom. Deze organisatie strijd sinds 2000 voor digitale burgerrechten. De woordvoerder van de organisatie meldde aan NWSFeat dat ze niet meedoen aan deze dag. ”Wij werken met tien mensen. Wij zijn eigenlijk elke dag bezig met internetcensuur. Bijvoorbeeld: rechtzaken, acties, campagnes, gesprekken… dus dit is niet zo’n groot event voor ons” Wel vindt de organisatie het goed dat er aandacht aan wordt besteed, maar betwijfelt of dat wel gebeurt op deze dag. ”Ik denk wel dat journalisten er aandacht aan besteden, maar ik denk niet dat ’t op de radar staat van veel mensen. Da’s wel jammer, eigenlijk.

Momenteel is Bits of Freedom vooral bezig met strijden tegen Artikel 13. ”Dat is een wet die wil dat alles wat we op internet zien gefilterd wordt op auteursrecht, waardoor bijvoorbeeld memes moeilijker worden om te maken.” Ze zijn nu actie aan het voorbereiden om hier tegenin te gaan.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.