Grensoverschrijdend gedrag op scholen onthult falende klachtprocedures
Grensoverschrijdend gedrag op scholen onthult falende klachtprocedures

Grensoverschrijdend gedrag op scholen onthult falende klachtprocedures

Door Marlies Bakker student Journalistiek

ZWOLLE-De klachtenprocedure op onderwijsinstellingen over grensoverschrijdend gedrag is vaak verouderd of onduidelijk. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit. Nederlandse universiteiten en hogescholen zijn op weg naar verbetering op dit gebied, maar zijn nog steeds niet waar ze zouden moeten zijn.

Uit onderzoek in 2022 van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, blijkt dat twee op de drie studenten tijdens hun studie te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag. Tegelijkertijd werd dat bijna nooit gemeld bij de universiteit zelf. Studenten weten vaak niet waar ze terecht kunnen en vinden het beschamend of voelen zichzelf verantwoordelijk.

‘’De studentenbegeleiding krijgt vaak te weinig tijd’’, zegt persvoorlichter Eliza Weehuizen van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Volgens haar zijn de klachtenprocedures op onderwijsinstellingen nog steeds geen prioriteit en missen veel onderdelen. Naast de vertrouwenspersonen zijn er geen andere faciliteiten voor de zogenaamde ‘aftercare’. “De nazorg en juridische steun ontbreken vaak’’, zegt Weehuizen. Na een gesprek met een vertrouwenspersoon is er gebrek aan een volgende stap die nodig is. Studenten moeten iemand hebben om na het incident mee te kunnen praten en nazorg voor eventuele aangifte.

Daarnaast is het preventiebeleid ook nog zwak. Studenten zijn vaak weinig of niet geïnformeerd over hoe je grensoverschrijdend gedrag kan herkennen en voorkomen. Hogescholen en universiteiten realiseren zich dit steeds meer naar advies van de LSVb en proberen actie te ondernemen. Wie bijvoorbeeld nu gaat studeren in Maastricht krijgt preventie lessen over dit onderwerp.

Bron foto: Pexels

.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *