Situatie arbeidsmigranten ongeacht beleid nog steeds onveranderd 
Situatie arbeidsmigranten ongeacht beleid nog steeds onveranderd 

Situatie arbeidsmigranten ongeacht beleid nog steeds onveranderd 

 Door Isa Ammi, 11 januari 2024

ZWOLLE- Arbeidsmigranten zijn vaak nog afhankelijk van werkgevers als het om huisvesting gaat. Dat brengt ook bepaalde problemen met zich mee. Beleid gevoerd door de overheid heeft op dit moment nog weinig positief effect op de problemen bij arbeidsmigranten. 

In de contracten tussen werkgevers en arbeidsmigranten worden wonen en werken vastgebonden aan elkaar. Op het moment dat migranten hun baan kwijtraken moeten zij ook hun huissleutels inleveren bij het bedrijf. Volgens Frank Van Gool, CEO van uitzendbureau OTTO workforce, kan dat beter “Ik denk dat wonen en werken gescheiden moet worden. Het mag niet zo zijn dat deze arbeidsmigranten in hun woonsituatie afhankelijk zijn van de werkgever”.  

In December 2023 is er een rapport verschenen van de overheid genaamd ‘Drie jaar na Roemer’. Daarin worden de aanbevelingen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten behandeld en is gekomen tot beleid. Zo is in juli 2023 het beleid van ‘Goed Verhuurders schap’ ingegaan. Deze wet introduceert een landelijke basisnorm voor goed verhuurderschap waar verhuurders en bedrijven zich aan moeten houden. Daarnaast zou wonen en werken los van elkaar vastgelegd moeten worden in de huurovereenkomst. “Maar de arbeidsmigranten merken weinig van de veranderingen die zijn doorgevoerd”. Dat zegt wethouder Martijn Balster in een interview met het VNG. Zo heeft RTL-nieuws uit een rondgang geconstateerd dat er zo’n 6000 arbeidsmigranten op straat terecht zijn gekomen door het gebrek aan beleid over wonen en werken. 

CEO Frank Van Gool vindt dat er beter beleid moet komen “één van de regelgevingen die gelukkig al komt is de vergunning voor uitzendbedrijven. Alleen daarmee heb je nog niet alle werkgevers en ook nog niet alle huisvestingen te pakken”. De vergunning voor uitzendbedrijven dient als certificaat en maakt duidelijk welke bedrijven nog flexibel personeel mogen leveren. Meneer van Gool is ook voorstander van strenger straffen ” Er moet gewoon strengere regelgeving komen om de pakkans te vergroten. Tegelijkertijd moeten de straffen wanneer bedrijven gepakt worden op uitbuiting veel hoger zijn dan die nu zijn.” 

In het rapport ‘Drie jaar na Roemer’ staat een nieuw beleid waarbij alle gemeentes vanaf 1 januari 2024 een meldpunt moeten hebben waar arbeidsmigranten anoniem en kosteloos klachten kunnen indienen over hun huurwoning of verhuurder. Volgens beleidsmedewerker Dirk Konings dienen de meldpunten als indicatoren voor gemeentes om te kijken waar de problemen liggen “Bij een anonieme melding heb je niet direct de naam of het adres te pakken dus daar kun je niet heel veel mee. Het is meer een indicatie waarmee gemeentes kunnen kijken of er wat meer aan de hand is en of zij nader onderzoek kunnen doen.” 

fotograaf: Tiger Lily, pexels

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *