Door Isa Ammi, 11 januari 2024
ZWOLLE- Donorlevers kunnen veel langer in een zogeheten perfusiemachine worden bewaard dan gedacht, zonder dat dit invloed heeft op de veiligheid van de ontvangers. Zo blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Dankzij de langere bewaarduur kunnen levertransplantaties worden uitgesteld tot de volgende ochtend.
Er zijn twee verschillende perfusie technieken met elk een eigen functie. Zo heeft de koude perfusiemachine tot doel om de lever weer op te laden “wat we doen met de koude perfusie is heel simpel gezegd: de batterij van de lever weer opladen. Tijdens de fase van het overlijden van de donor is de batterij weer leeggelopen. Als je iets met een lege batterij in de ontvanger zet gaat dat vaak dus niet zo goed”, Zo zegt orgaanperfusionist Puck Groen.
Machine perfusie kan er ook voor zorgen dat afgekeurde organen een tweede kans krijgen: “Met de perfusiemachine kan je doen alsof je de lever transplanteert, maar dat doe je dan met een machine en niet met een lichaam. Dit zijn dan levers waarvan wij eerst niet weten of zij gaan werken dus dan zetten wij het orgaan in de machine en als hij het dan doet dan gaan wij hem transplanteren.”
Orgaanperfusionist Groen ziet potentie in de inzet van de perfusiemachine om in de toekomst afgekeurde levers te repareren. Op die manier hoopt zij meer mensen op weg te helpen en de wachtrij op de donorlijst te verhelpen. “We kunnen gewoon nu niet 100% van de organen gebruiken en hoe meer we richting de 100% gaan hoe meer levens wij kunnen redden”.
fotograaf: Pixabay, pexels