Isa Ammi, 23 januari 2024
ZWOLLE-Pegida-voorman Edwin Wagensveld deed vorige week zaterdag een demonstratie in Arnhem. Daarbij verbrandde de anti-islamitische groepering een koran in de binnenstad. De demonstratie heeft tot veel geweld en onrust gezorgd. Na korte tijd moest de politie ook ingrijpen. Moskeekoepels in Nederland pleiten voor een landelijkverbod van de verbranding van heilige boeken.
De samenwerkende moskeekoepels in Nederland hebben deze week ook hun stem laten horen. Zij pleiten voor een landelijk verbod van de verbranding van het heilige boek. Volgens hen is deze actie in strijd met vrijheid van godsdienstuiting en wordt deze actie ook niet gedekt door het demonstratie recht. Volgens hoogleraar rechtstheologie Leon van den Broeke is de komst van een verbod niet uitgesloten “zoals het nu lijkt is het verscheuren van de koran niet meteen strafbaar, hoe pijnlijk het ook kan zijn voor bepaalde groeperingen. Het kan wel strafbaar worden als er opzettelijk een groep mensen wordt beledigd. Dat is namelijk anders dan wanneer iemand openlijk zijn mening uit over een bepaalde religie.”
Daarnaast heerst er ook een misvatting onder mensen dat grondrechten absoluut zijn “De grondrechten hebben ook hun beperkingen. Zo kan het grondrecht, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst en levensovertuiging beperkt worden”, aldus hoogleraar van den Broeke.
Volgens van den Broeke gaan dit soort kritiekuitingen ook gepaard met het wonen in een democratisch land zoals Nederland “We weten ook hoe hypersensitief dit onderwerp ligt, maar het is ook de kunst om wat religie kritiek te kunnen incasseren. In Nederland zeggen we ook je moet wel tegen een stootje kunnen.”
Echter, ligt het in de islamitische gemeenschap wat gevoeliger zo zegt de universitair hoofddocent religie. “Dat heeft te maken met het gevoel van miskenning, achterstand en het niet volledig meetellen in Nederland. Daarnaast zijn de groepen moslims in het licht van de geschiedenis nog niet heel lang in Nederland en hebben dus nog niet zo’n traditie van het incasseren van religiekritiek zoals de christenen en de joden die hebben.”
Als laatst is van den Broeke van mening dat een wet alléén de situatie niet op lost “We hebben in Nederland al gauw de neiging om, als er een incident is, striktere wetgeving in gang te zetten. Maar je lost dit niet alleen op met wetgeving, het gaat ook om deradicaliseren en gesprekken met elkaar voeren.”
Fotograaf: Tayeb MEZAHDIA, pexels